Makaron tagliatelle z pieczonymi pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Pieczemy grzyby 

Listki bazylii z 1 doniczki obrywamy i drobno siekamy. Mieszamy z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Pieczarki oczyszczamy, smarujemy olejem z bazylią (2 łyżki oleju zostawiamy) i rozkładamy na blasze. Opiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 20 minut. Po 10 minutach grzyby obracamy i w razie potrzeby odlewamy ciecz powstałą podczas pieczenia.

Krok 2: Gotujemy makaron

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidory nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Pomidory kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Obrywamy pozostałe listki bazylii. Parmezan ścieramy.

Krok 3: Podajemy gotowe danie

Makaron odcedzamy. Mieszamy z pomidorami i pozostałym olejem z bazylią. Przekładamy na 4 talerze. Na makaronie rozkładamy grzyby i listki bazylii. Podajemy posypane parmezanem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    895 dni temu
    Kroki w tym przepisie mogłyby być jednak lepiej rozpisane.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1972 dni temu
    Zimne pomidory do ciepłego makaronu? Skąd ten pomysł? Po podaniu na talerze danie wylądowało w garnku do podgrzania i po tym nadawało się do jedzenia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1971 dni temu
    Pomidory mają być w temperaturze pokojowej, nie obniżają one znacząco temperatury całego dania. Niektórym z pewnością to danie przypadnie bardziej do gustu, kiedy za oknem będzie panowała wyższa temperatura :)
  • Gość Gość
    1460 dni temu
    e tam, i w restauracjach i w domu patent sie sprawdza. troche wyobrazni.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!