zobacz film Manhattan Latte

Marcin Moczydłowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • kawiarkę do mokki
  • ubijak do mleka

KROK 1: Przygotowujemy kawę

Mielemy kawę i umieszczamy ją w koszyczku kawiarki (kawa powinna wypełniać całkowicie koszyczek). Do dolnej części zaparzacza wlewamy wodę, wkładamy koszyczek i nakręcamy górną część. Stawiamy na niewielki ogień lub płytę indukcyjną i zaparzamy kilka minut.

 

KROK 2: Rozpuszczamy czekoladę

Na drugim palniku rozpuszczamy czekoladę z 50 ml mleka w kąpieli wodnej.

KROK 3: Mieszamy czekoladę z masłem orzechowym

Do upłynnionej czekolady dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Przygotowujemy mleko migdałowe

Płatki migdałów prażymy na patelni. Gdy się zrumienią, zalewamy je mlekiem i całość podgrzewamy do temp. około 60°C (nie zagotowujemy!). Odcedzamy orzechy i spieniamy mleko w ubijaku.

KROK 5: Wlewamy warstwami składniki

Do wysokiej szklanki wlewamy około 50 ml czekolady z masłem orzechowym. Następnie wlewamy ostrożnie około 100 ml spienionego mleka, tak by warstwy się nie zmieszały (możemy pomagać sobie łyżeczką opartą o ściankę szklanki). Chwilę czekamy, aż warstwy się ułożą. Na górę delikatnie wlewamy zaparzoną kawę oraz resztkę spienionego mleka.

KROK 6: Serwowanie

Posypujemy kawę migdałami w płatkach. Serwujemy.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1269 dni temu
    100ml czekolady to 100g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1269 dni temu
    Tak, potrzebujesz 100 g wybranej czekolady :)
  • Paweł Paweł
    843 dni temu
    Kiedys tez nie wiedziałem że gramy to to samo co ml
  • Ja_nina Ja_nina
    2961 dni temu
    Pytanie do ZNIESMACZONEJ: Co i gdzie Pani czytała, bo w poniższych komentarzach nie ma żadnego jadu???

    odpowiedz

  • zniesmaczona zniesmaczona
    2961 dni temu
    skąd w tych ludziach tyle jadu.. może za dużo tej CZARNEj kawy... dajcie im może coś słodkiego to wyluzują....

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    2966 dni temu
    Może to i dobre (jeśli ktoś lubi takie "wynalazki") ale nazywanie tego kawą to GRUBE nadużycie! Ja osobiście piję wyłącznie czarną, zero mleka, zero cukru...

    odpowiedz

  • Pełna Zgoda Pełna Zgoda
    2965 dni temu
    Mam podobne odczucia. Kawy w tej szklance tyle co kot napłakał, ale Pan robiący w sumie nazywa to "drinkiem". Skoro więc autor sam nie tytułuje dzieła kawą to raczej to nią nie jest
  • Gość Gość
    2964 dni temu
    Jest wiele sposobów serwowania kawy a to jest tylko jeden z nich jak sama nazwa wskazuje jest to kawa typu latte. Przepis taki pozwala na odkrywanie nowych połączeń kawy i uwalniania całkowicie innych smaków niż zwykła czarna...
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2963 dni temu
    Matyldo, dla fanów czarnej kawy przygotowaliśmy osobny materiał - http://kuchnialidla.pl/blog/sposoby-parzenia-kawy :)
  • leo leo
    2963 dni temu
    Kwestia gustu :) Do mojego akurat przypadło choć to miliony kalorii :P
  • Gość Gość
    2962 dni temu
    Kogo obchodzi co pijesz?

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!