Kruche ciastka kakaowo-migdałowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz masło, żółtko i kakao. Wyrabiamy kruche ciasto (nie wyrabiamy zbyt długo). Na końcu dodajemy migdały. Z ciasta formujemy walec. Wstawiamy do lodówki na mniej więcej 40-50 minut.

Gdy ciasto będzie twarde, kroimy je na plastry o grubości ok. 5-6 mm. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12-14 min w temperaturze ok. 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (35)

Avatar
  • jane jane
    92 dni temu
    Są ok.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1199 dni temu
    bardzo polecam ten przepis, jeden z niewielu z którego wychodzą takie pyszne, kruche a jednocześnie idealnie wilgotne ciastka! Idealne na niezapowiedzianych gości bo taki wałeczek ciasta można zawinąć i zamrozić :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1199 dni temu
    Olu, dziękujemy za Twoją opinię! Bardzo nas cieszy, że przepis się sprawdza. Niech służy i smakuje Tobie i Twoim gościom! ;)
  • Gość Gość
    1223 dni temu
    Ok

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1237 dni temu
    Dzień dobry, czy mąkę pszenną można zastąpić jaglaną lub inną bezglutenową i w jakiej ilości i proporcjach?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1236 dni temu
    Możesz użyć bezglutenowych mąk, najlepiej stosując ich mieszankę. Jeśli chcesz wykorzystać mąkę jaglaną, polecamy połączyć ją z mąką kukurydzianą lub ryżową i mąką ziemniaczaną w proporcji: 150 g + 40 g + 10 g. Jeśli okaże się, że ciasto z trudem się formuje, dosyp odrobinę mąki jaglanej i ponownie zagnieć całość.
  • Wiktoria Wiktoria
    1348 dni temu
    Dzień dobry, czy migdały są tu bardzo potrzebne czy można zrobić bez migdałów. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1348 dni temu
    Dzień dobry :) Z migdałami smak będzie co prawda inny, ale bez nich ciastka również będą smaczne ;) Zawsze można też zastąpić migdały innym, ulubionym dodatkiem - np. orzechami włoskimi.
  • Gość Gość
    2641 dni temu
    Cukier kryształ czy puder?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2641 dni temu
    W przepisie został użyty cukier kryształ.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3210 dni temu
    Doroto, ciastka mogą się kruszyć od zbyt długiego wyrabiania ciasta. Długie wyrabianie powoduje ogrzanie się masła, a to wpływa na konsystencję ciasteczek. Najlepiej jest dodawać schłodzone masło. Ciasto wyrabiamy krótko, a później mocno chłodzimy.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3212 dni temu
    Ciastka po upieczeniu (wszystko co do grama i czasu wg przepisu!), po prostu się rozpadają, co może być przyczyną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3213 dni temu
    Doroto, kakao naturalne.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3213 dni temu
    Witam, a jakie kakao?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3304 dni temu
    magdo, typ mąki wpływa na konsystencję ciasta. W tym przepisie Paweł rekomenduje użycie mąki typu 650, jednak mąka tortowa również się tutaj sprawdzi.

    odpowiedz

  • Magda Magda
    3304 dni temu
    w jakim celu użyto mąki 650? czy można ją zastąpić tortową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3560 dni temu
    Drogi Gościu, do ciasteczek używamy prawdziwego masła o zawartości tłuszczu min. 82%.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3562 dni temu
    Witam, a jakie to ma być masło? Czy chodzi tutaj o margarynę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3670 dni temu
    Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Właśnie ustawiłam na góra-dół, ale po 14 minutach wydawało mi się, że są jeszcze surowe i trzymałam je dłużej - nie wyszło im to na dobre... Dziękuję za pomoc - śledzę Państwa przepisy i staram się je stosować w ramach swoich ograniczonych umiejętności :) Pozdrawiam serdecznie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3670 dni temu
    Drogi Gościu, ciasteczka pieczemy bez termoobiegu. Piekarnik powinien być ustawiony na grzanie góra-dół. Pamiętaj, że każdy piekarnik grzeje inaczej. Aby uniknąć przypalenia ciasteczek, najlepiej jest kontrolować stan wypieczenia :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3670 dni temu
    Witajcie, bardzo proszę o pomoc. Zrobiłam te ciasteczka, ale za długo je trzymałam w piekarniku i nie wyszły tak, jak powinny. Proszę podpowiedzieć, na jaki bieg w piekarniku trzeba je nastawić na te 12-14 minut? Opiekanie góra i dół? Termoobieg? Będę bardzo wdzięczna! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3714 dni temu
    Fantastycznie, że eksperymentujesz w kuchni i próbujesz dostosować przepis do posiadanych w domu składników :) Życzymy więcej takich udanych kombinacji!

    odpowiedz

  • Екатерина Стрелка Екатерина Стрелка
    3714 dni temu
    Jako że jestem noga w gotowaniu to trochę miałam obawę czy mi wyjdzie. Musiałam trochę improwizować, gdyż nie miałam kakao, więc zamieniłam je na startą na tarce czekoladę gorzką. Miałam tylko pół opakowania cukru wanilinowego, więc dołożyłam łyżeczkę cukru pudru. Posiadałam małe jajka, więc dałam dwa żółtka i trochę więcej masła 200 g. Ciasteczka pokroiłam na różne grubości i te cieńsze wyszły bardzo kruchutkie, natomiast te grubsze w środku wyszły miękkie. Ciasteczka wyszły przepysznie całej rodzince jak i w pracy ciasteczka bardzo smakowały.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3715 dni temu
    przepyszne, mocno kakaowe, nie za słodkie czyli takie jak lubie idealne ;D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3719 dni temu
    Zrobiłam i wyszły idealne! Zniknęły w ciągu godziny wszystkie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3735 dni temu
    Masło dajemy zimne, nie roztopione. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i się rozpada być może żółtko jajka było zbyt małe. Można to poprawić dodając odrobinę więcej masła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3735 dni temu
    A co z tym masłem? Czemu ciasto nie wychodzi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3735 dni temu
    alannah22, mąka typu 650 to mąka pszenna.

    odpowiedz

  • alannah22 alannah22
    3735 dni temu
    pozwolę sobie a propos tego masła, do ciasta kruchego najlepiej zimne i żeby nie za długo wyrabiać, wtedy chyba wychodzi najlepsze ciasto :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3735 dni temu
    Masło ma być twarde czy roztopione?

    odpowiedz

  • alannah22 alannah22
    3736 dni temu
    A cóż to za mąka? Nie pszenna, nie chlebowa... Hmmm... A można użyć zwykłej pszennej? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3736 dni temu
    Zrobilam wg przepisu, ale niestety ciasto sie rozpadalo, pomimo "odlezenia"w lodowce i nie mozna bylo w ogole go pokroic w plastry

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3739 dni temu
    Podobne do znanych mi z sieci cukierni Sowa.Jutro zrobię z tego przepisu.Kocham moje eksperymenty więc dodam o. laskowe zamiast migdalow.

    odpowiedz

  • Asia Asia
    3743 dni temu
    Do pochrupania będą idealne,bardzi lubię takie ciasteczka.

    odpowiedz

  • GaBi GaBi
    3743 dni temu
    Ślinka cieknie :P

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!