Jajeczna sałatka z selerem i ziołami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Następnie kroimy je w dość drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pocięty w drobne plasterki seler naciowy oraz zioła. Mieszamy z musztardą i majonezem, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • arak24 arak24
    1648 dni temu
    Lekko i pysznie. Z dodatkiem kiełków rzodkiewki też jest smaczna.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1647 dni temu
    👍
  • Gość Gość
    3680 dni temu
    Super.mam seler naciowy kupiony u was i właśnie nie wiedziałam jakie przekąski zrobic i już teraz wiem,pysznie...

    odpowiedz


Seler naciowy coraz częściej pojawia się w roli głównej w sałatkach i innych apetycznych potrawach, zaskakując nie tylko swoim unikalnym smakiem, ale także zdolnością do tworzenia interesujących połączeń z innymi składnikami. Jak sprawić, by Twoja sałatka z selerem zrobiła wrażenie na domownikach i gościach?

Sałatka z selera – jak zrobić?

Seler naciowy niegdyś kojarzył się tylko z zupami i niezbyt smacznymi przekąskami dla osób na diecie odchudzającej. Dziś ten składnik przeżywa prawdziwy renesans! Selera wykorzystuje się wszędzie — od prostych, domowych sałatek po najbardziej wykwintne monoporcyjne sałaty serwowane w najlepszych restauracjach. To warzywo wzbogaca danie o wiele składników odżywczych, dlatego warto wprowadzić je do swojego codziennego jadłospisu, np. w postaci sałatki z selera świeżego do obiadu.

Sałatka z selera surowego w najprostszej wersji będzie zachwycać swoją delikatnością i rześkością, a wraz z dodaniem kolejnych składników także różnorodnością. Ten dodatek idealnie sprawdzi się w sałatkach niskokalorycznych, ale i osoby, którym kalorie niestraszne mogą wykorzystać go do swoich potraw.

Jak zrobić pyszną sałatkę ze świeżego selera? Doskonały smak sałatki buduje się powoli, wyobrażając sobie wszystkie smaki i komponując je tak, by osiągnąć pomiędzy nimi równowagę. Przyrządzając sałatkę z surowego selera, wybieraj jedynie młode, jędrne łodygi o intensywnie zielonej barwie. Świeżość selera oraz innych produktów ma ogromne znaczenie dla smaku oraz wyglądu sałatki.

Komponowanie sałatek to zabawa smakami, aromatami i teksturami. W idealnej potrawie wszystkie smaki się nawzajem przenikają, a niektóre pozostają z nami na dłużej. Seler doskonale współgra ze składnikami o wyższej kwasowości (np. jabłkami czy cytrusami), a także słodkimi owocami, słonymi serami, gorzkimi dodatkami i pikantnymi nutami. Postaraj się wykorzystać wszystkie te smaki w swojej sałatce, a efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Seler zasługuje na to, aby być główną gwiazdą Twojej sałatki. Jeśli chcesz podkreślić jego smak i wydobyć z niego to, co najlepsze, zamarynuj go przed dodaniem do sałatki w soku z cytryny i oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu, albo innych wybranych przez siebie składników. Nie bój się — smak selera jest na tyle intensywny, że nawet najbardziej intensywne przyprawy nie są w stanie go całkowicie przykryć.

Sałatka selerowa – inne popularne warianty

Sałatka selerowa — jak dopasować do niej różne składniki? Sałatki z selerem mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, o ile zadba się o aromatyczne połączenia i ciekawe składniki. Seler może mieć różne oblicza, wystarczy tylko nieco kreatywności. Wznosząc się na wyżyny kreatywności, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wariantów na sałatkę z selera z rodzynkami, jabłkami i innymi pysznymi składnikami.

Jednym z ciekawszych pomysłów jest sałatka z selera i jabłka oraz orzechów włoskich. Jabłka pokrój w cienkie plasterki i lekko skarmelizuj na patelni. Selera potnij w cienkie paski i wrzuć do miski. Do miski dodaj także pokruszone orzechy oraz jabłka i całość wymieszaj, a na koniec skrop sosem jogurtowym z miodem. Ta delikatnie słodka i rześka sałatka na pewno zrobi na Tobie piorunujące wrażenie.

Skoro jesteśmy przy słodkich smakach warto, żebyś wykorzystał w pełni potencjał selera w sałatce z rodzynkami i śmietaną, ze świeżym ogórkiem i natką pietruszką. Wszystkie składniki pokrój i wymieszaj ze śmietaną, a potem zaserwuj do niedzielnego obiadu np. kotleta schabowego. Efekt wow murowany!

Seler może stać się idealnym dodatkiem do klasycznej sałatki Cezar z kurczakiem, sałatą rzymską, sosem na bazie anchois i serem długo dojrzewającym. Dodatkiem chrupiącego selera wzbogaci nie tylko smak sałatki, ale także doda jej więcej ciekawej tekstury. Jakie inne połączenia z selerem w sałatkach proponujemy?

Soczyste łodygi selera genialnie komponują się z serem feta oraz kawałkami pomarańczy i winogron. Sałatkę z tym warzywem warto również przygotować z awokado oraz dojrzałym pomidorem malinowym i bazylią. Jeśli lubisz odważne połączenia, w Twojej sałatce nie może zabraknąć lekko pikantnej i gorzkiej rukoli oraz orzeźwiających pestek granatu skąpanych w sosie na bazie oliwy extra virgin i octu balsamicznego.

Seler równie wdzięcznie łączy się z różnymi rodzajami mięsa — grillowanym kurczakiem, duszoną wołowiną czy smażoną wieprzowiną, a także z rybami i owocami morza. Niech nie ogranicza Cię nic poza Twoją wyobraźnią. Baw się, próbuj, smakuj, a z pewnością stworzysz na talerzu dzieło sztuki z dodatkiem zielonych łodyg selera oraz innych, lubianych składników!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!