Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- grill
Krok 1: Łączymy składniki marynaty
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w podłużne paski o szerokości około 1,5 cm.
Do większego naczynia wlewamy sos sojowy. Ząbek czosnku siekamy, a następnie rozcieramy płaską stroną noża, żeby wydobyć z niego sok. Przekładamy go do miski z sosem sojowym. Dodajemy miód, 2 płaskie łyżki masła orzechowego, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wcześniej limonki. Wyciskamy z limonki odrobinę soku i też dodajemy do marynaty. Przyprawiamy 1 łyżeczką curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewając odrobiną oliwy z oliwek. Obtaczamy kurczaka w marynacie i odstawiamy na 10-15 minut.
Krok 2: Fasolkę szparagową zawijamy w boczek
Fasolkę blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie. Już ostudzoną marynujemy w oliwie z oliwek i posiekanym w cienkie plastry czosnku. Doprawiamy odrobiną pieprzu. Małe pęczki fasolki, po około 4-6 sztuk, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Odkładamy na bok..
Krok 3: Nabijamy na patyczki zamarynowanego kurczaka
Paski kurczaka nadziewamy na namoczone wcześniej przez kilkanaście minut w zimnej wodzie patyczki. Jeśli plaster kurczaka jest większy, warto nadziać go na dwa patyczki.
Fasolkę w boczku obtaczamy w oliwie i układamy na rozgrzanym grillu. Smarujemy ruszt ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą i układamy na nim szaszłyki z kurczaka. Grillujemy z obu stron. Pod koniec grillowania kurczaka polewamy resztą marynaty.
Pomidory koktajlowe przekrawamy na pół. Na talerz wykładamy rukolę i pomidorki, polewamy wszystko oliwą z oliwek. Wykładamy grillowaną fasolkę wraz z szaszłykami.
Zobacz podobne
przepisy
Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.
Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
Grillowane meksykańskie szaszłyki z łososia
Łosoś z grilla… Czemu nie! A już na pewno w postaci oryginalnych szaszłyków z marynatą i soczystymi cząstkami limonki.
Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szaszłyki wieprzowe
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Szaszłyki z jagnięciny
- Indyk ze szparagami
- Koreczki ze schabem w boczku
- Kurczak satay z ryżem i warzywami
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Jajka po turecku z chlebkami z patelni
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- PASTA Z KALAFIORA
- Schab z pesto bazyliowym na bagietce
- Kabanosy w cieście francuskim
- Grzyby marynowane
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
- Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Gruszki parowane w białym winie
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
Komentarze (6)
1421 dni temu
Mam pytanie Czy kawałki kurczaka mogę marynować dłużej, np całą noc? Czy akurat ta marynata się do tego nie nadaje? Bo przygotowuje przyjęcie i inne rodzaje mięsa mam marynować całą noc, Więc wolałabym wszystko przygotować wcześniej.
odpowiedz
1421 dni temu
Świeże mięso z kurczaka w tej marynacie spokojnie może spędzić w lodówce całą noc, ale nie polecamy, by dodatkowo przedłużać ten czas. Podane w przepisie 10-15 minut to minimalny czas marynowania mięsa, czyli ważna informacja dla tych, którzy przygotowują je tuż przed grillowaniem. :)
2843 dni temu
są dwa najważniejsze składniki: limonka i miód <3
odpowiedz
2843 dni temu
Wiadomo! :)
1423 dni temu
Piotr pisałem artykułna temat grillowania okiem dietetyka i racja limona istotna z uwagi na odczyn kwaśny kurczak jedno z najzdrowszych mięs na grilla zainteresowanych szczegółami zachęcam do lektury https://dietetycznapasja.pl/2020/05/31/dietetyczne-grillowanie-czy-to-w-ogole-mozliwe/