Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, kostkę bulionową lub susz warzywny oraz sól, zalewamy wodą i gotujemy około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze około 45 minut. Ugotowaną golonkę ostudzamy. Wywar wykorzystujemy do dowolnej zupy.
Przygotowujemy marynatę. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy ciemne piwo z czosnkiem, majerankiem, kminkiem i słodką papryką. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Golonki co jakiś czas obracamy w marynacie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około 40-45 minut.
Jak podawać
Najlepiej smakuje podana z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczona kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym
Pomysł na wykwintną kaczkę. Upieczona w słodko-kwaśnym sosie karmelowo-pomarańczowym, podawana z czerwoną kapustą.
Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!
Żeberka w miodzie i pomidorach
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!
Golonka na sposób azjatycki
Doskonałe mięso marynowane w piwie, sosie sojowym, miodzie i przyprawach. To sposób na golonkę w orientalnym stylu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Golonka na sposób azjatycki
- Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym
- Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
- Makaron z pesto ze szpinaku
- Wieprzowina z kapustą po chińsku
- Quiche ze szparagami
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Jabłkowy chutney z piwem
Komentarze (50)
111 dni temu
W przepisie nie ma podane co zrobić z cebulą do marynaty?
odpowiedz
111 dni temu
Przepraszam już doczytałem aby ją dodać na końcu pozdrawiam 🙂
1201 dni temu
Golonka peklowana?
odpowiedz
1201 dni temu
Robercie, w tym przepisie wykorzystujemy świeże, surowe golonki.
842 dni temu
No właśnie czy peklowania?
842 dni temu
Wicher, do przygotowania golonki po bawarsku wykorzystujemy świeże, surowe golonki.
1528 dni temu
Czy zamiast golonek wieprzowych można użyć golonki z indyka?
odpowiedz
1527 dni temu
Nie rekomendujemy takiej zamiany. To dwa zupełnie różne rodzaje mięsa. Jeśli szukasz przepisu na golonkę z indyka, proponujemy ten - https://kuchnialidla.pl/golonka-indyka-w-sosie-musztardowym
2412 dni temu
Czy mozna uzyc ciemnego piwa bezalkoholowego z uwagi na zajadajace golonke dzieci?
odpowiedz
2368 dni temu
Ale po co. Przecież alkohol wyparowuje momentalnie, powyżej 80°C.
2356 dni temu
Alkohol wyparowuje... dzieci mogą śmiało jeść 😉
2280 dni temu
Alkohol odparowywuje :) a jakiego uzyjesz to juz jest kwestia wyobrazni :P
2256 dni temu
Alkohol wypaeuje
2252 dni temu
nie, alkohol z piwa wyparuje podczas pieczenia, więc dzieci mogą jeść
2235 dni temu
Podczas obróbki cieplnej cały alkohol wyparuje z potrawy, także dzieci mogą jeść bez obaw.
2144 dni temu
alkohol w takiej temperaturze na pewno wyparuje :)
2060 dni temu
Pewnie że można
2010 dni temu
Można ale alkohol nie ma znaczenia - odparuje wszystko przy 78 st C. Zaden alkohol nie zostanie w potrawie.
2004 dni temu
200 stopni to po alkoholu nawet zapach nie zostanie.
1994 dni temu
Nie
1994 dni temu
Nie można
1865 dni temu
Alkohol wyparowuje w ok 89st.celsjusza a w piekarniku ma być 200, pomyś
1865 dni temu
Można, ale to całkowicie bez znaczenia, z uwagi na to, że w temperaturze ponad 70 stopni Celsjusza alkohol bardzo szybko i w całości odparuje.
787 dni temu
Nawet trzeba, bo szkoda alkoholu, który wyparuje.
2424 dni temu
Czy można ugotować golonki dzień przed planowanym pieczeniem i zostawić na noc w marynacie?
odpowiedz
2424 dni temu
Tak, możesz tak zrobić :)
2617 dni temu
Szybkie przeliczenie mówi mi o 4 godzinach, nie 2:50.
odpowiedz
2696 dni temu
Mam pytanie. Czy dobrze rozumiem, ze do marynaty mam wykorzystać warzywa z wywaru bez cebuli + przepis marynaty?
odpowiedz
2696 dni temu
Mariuszu, marynatę przygotowujemy ze składników, podanych jako składniki marynaty, czyli piwa, czosnku, majeranku, kminku i słodkiej papryki, z wyjątkiem ostatniej na liście cebuli, którą dodajemy dopiero przed pieczeniem golonki.
2646 dni temu
Nie, na wywarze mozesz krupnik sobie ugotowac, marynata ma byc z browaru i dodatkow wg przepisu
2796 dni temu
Przykrywamy golonki do pieczenia w piekarniku?
odpowiedz
2796 dni temu
Na początku pieczenia nie ma takiej potrzeby, jeśli jednak podczas dalszego pieczenia skórka zacznie się za bardzo przypiekać,a golonka nadal nie będzie dobra, to warto ją osłonić, chociażby folią aluminiową :)
2795 dni temu
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
2956 dni temu
Czy można w analogiczny sposób przygotować szynkę ze skórą? Tzn najpierw obgotować a później zamarynować i upiec jak w przepisie?
odpowiedz
2955 dni temu
Michale, możesz tak zrobić :)
2976 dni temu
A jak zrobić taką kapustę zasmażaną? Rzuci ktoś przepis ...
odpowiedz
2976 dni temu
Możesz wypróbować sposób na kapustę z tego przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/piersi-z-kurczaka-duszone-z-kapusta-i-jablkami
2998 dni temu
Mam pytanie czy golonke moge dzien wczesniej ugotowac a na drugi dzien zrobic w piekarniku? Czy najlepiej w jednym dniu to zrobić?
odpowiedz
2998 dni temu
Możesz przygotować golonkę w dwóch etapach :)
2988 dni temu
MOŻNA
3031 dni temu
wymiata :)
odpowiedz
3063 dni temu
Wyszlo super
odpowiedz
3222 dni temu
Zrobiłam golonkę wg przepisu i wyszła rewelacyjna. Zajadalismy ją z mężem ze smakiem :--). Polecam ten przepis milosnikom golonki!
odpowiedz
3361 dni temu
PYSZNE!!!
odpowiedz
3463 dni temu
I jeszcze jedno - ja piję do goloneczki piwo z browarni Lidla - Hofbräu Weisse. Piękny duet golonka po bawarsku i piwo z Monachium
odpowiedz
3463 dni temu
Cytat z poprzedniego komentarza: " po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę" Oczywiście wyjmuję naczynie żeby dodać golonkę, ziemniaki zostają w naczyniu i nadal się pieką z mięsem i dymką. :-)
odpowiedz
3463 dni temu
Super przepis - wypróbowany z lekką modyfikacją W łatwy sposób można uzupełnić go o kapustę kiszoną: Puszka kapusty kiszonej z Lidla 1-2 papryki czerwone oczywiście surowe. Trochę przestudzonego wywaru z golonki Dodatki: liście laurowe 2-3 szt, kilka (lub - naście) ziaren ziela angielskiego, kilka (lub -naście) ziaren pieprzu kolorowego, kilka (lub - naście) goździków (dla mnie koniecznie - uzupełniają się z piwem pszenicznym podanym do golonki), papryka słodka w proszku, curry oczywiście też w proszku. łyżeczka jarzynki lub vegety lub czegoś podobnego ewentualnie 1 kostka rosołowa. Z zimnego wywaru zbieramy cały tłuszcz pozostały po golonce, dolewamy łyżkę wazową wywaru, podgrzewamy w garnku, gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy kapustę z puszki, paprykę pokrojoną w paski i wszystkie dodatki. Gotujemy (dusimy) około godziny. Do marynaty nie dodaję kminku tylko świeży lubczyk i rozmaryn. Piwo jasne zamiast ciemnego. Po wyjęciu mięsa z marynaty odlewam jej 1/2 dodaję sos sojowy i trochę miodu żeby była słodka. ok 1/3 powstałej nowej marynaty wlewam do naczynia żaroodpornego, wrzucam do tego 2 duże ziemniaki w skórce pokrojone w cząstki (oczywiście wyszorowane). Wstawiam to na 15 minut do piekarnika po 15 min wyjmuję i wkładam golonkę i cebulę (w moim przypadku dymkę) pokrojoną w duże cząstki. Zapiekam wszystko jak w przepisie - w ten sposób ziemniaki zmiękną i będą zdatne do jedzenia. No i mamy gotową potrawę wraz z kapustą. Piwo pszeniczne doskonale konweniuje z goździkami z kapusty. SMACZNEGO FiLiPo
odpowiedz
3681 dni temu
ja wlasnie skonczylem jak dla mnie bomba
odpowiedz
3737 dni temu
Przyznaje, ze zapach podczas marynowania jest swietny, jak upieke to powiem co na to maz, bo to w sumie dla niego ta goloneczka :D
odpowiedz
1507 dni temu
I co mąż na te golonkę?
zobacz wszystkie