Ciasto migdałowe z morelami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ 

  • papier do pieczenia
  • blaszka o wymiarach 20 x 25 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Kroimy morele

Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Migdały drobno mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.

Krok 2: Morele układamy na cieście

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy mieszankę mąki i migdałów i krótko mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na głęboką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim połówki moreli.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy, a następnie kroimy na kawałki. Twaróg mieszamy z dżemem – nakładamy odrobinę na każdy kawałek tuż przed podaniem.

Wskazówka: Poza sezonem zamiast świeżych moreli możemy również użyć 600 g osączonych moreli z puszki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2696 dni temu
    Witam, ciasto robilam juz dwa razy. Niestety, ale jak po 25 minutach wyciagnęlam ciasto z piekarnika, srodek zaczal wyplywac. Podana temperatura i czas pieczenia nie jest własciwy. Za drugim razem, pilnowalam ciasto, oraz czasu pieczenia i wymagalo ok. godziny. Musialam zmieniac tryb z na tylko dolny, zeby upieklo sie w srodku rowniez i nie spalilo na górze. Trzeba przyznac, ze jest pyszne!!! Ah, za drugim razem morele "wpadly" do srodka ciasta, nie utrzylay sie na wierzchu, jak za pierwszym razem. Jak Pan sadzi, dlaczego? Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Maggie Maggie
    2523 dni temu
    A ja robiłam dokładnie wg.przepisu i ciasto wyszło idealne.Temperaturę, a co za tym idzie, czas pieczenia trzeba dostosować do piekarnika-każdy jest inny.Ps.ciasto obłędne 😉

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!