Babka kawowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Jajka ubijamy za pomocą miksera, aż zrobią się jasne i kremowe (ok. 7 minut). Do ubitych jajek, stale miksując, dodajemy 1 szklankę cukru.

Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych z cukrem jajek. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej oraz 2 łyżki gorącej wody. Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy do babki.

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Blachę wyjmujemy z piekarnika, studzimy ok. 30 minut, a następnie wykładamy ciasto na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

W międzyczasie 1/2 szklanki mocnej kawy łączymy z pozostałym cukrem oraz orzechowym syropem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do połączenia składników, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorącym syropem ostrożnie polewamy ciasto. Gdy ciasto wchłonie syrop, możemy je pokroić na porcje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    1676 dni temu
    Na co można zamienić syrop orzechowy? - mój mąż jest uczulony na orzechy

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1676 dni temu
    Syrop orzechowy można pominąć lub zamienić na dowolny smak np. waniliowy :)
  • Michał Michał
    2560 dni temu
    Baba super, na bogato, same ciasto bardzo słodkie, a nieco zmodyfikowany na gorzki syrop (więcej kawy i wcześniej prawie przypalony cukier muscovado) robi fajny kontrast.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3305 dni temu
    Drogi Gościu, na formę o średnicy ok. 18 cm.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3305 dni temu
    na jaką wielkość formy przewidziana jest babka?

    odpowiedz

  • Monika Monika
    3344 dni temu
    Zrobiłam babkę - wyszła pyszna. Zamieniłam syrop orzechowy, którego nie miałam - likierem orzechowym.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3658 dni temu
    Renato tak, możesz polać babkę syropem następnego dnia.

    odpowiedz

  • Renata Renata
    3660 dni temu
    Czy można dodać syrop następnego dnia, gdy babka będzie całkowicie wystudzona?

    odpowiedz

  • Marzena Marzena
    3669 dni temu
    Na jaką wielkość formy jest ta ilość ciasta?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3670 dni temu
    Krystyno, dziękujemy za czujność! Dwie łyżki gorącej wody dodajemy do ciasta. Natomiast 1/2 szklanki mocnej kawy może być zarówno z mielonej kawy, jak i rozpuszczalnej.

    odpowiedz

  • Krystyna Gość Krystyna Gość
    3670 dni temu
    W przepisie jest:"2 łyżki gorącej wody", a w opisie nic nie ma na ten temat? Następnie : w przepisie i opisie jest mowa o kawie "rozpuszczalnej" i "mocnej"czy to też chodzi o kawę rozpuszczalną, czy mieloną.

    odpowiedz

  • Goga Goga
    3670 dni temu
    Wygląda pysznie, robiłam w zeszłym roku babkę zprzepisów ,kuchni Lidla, w tym roku też wypóbuję, mniam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3672 dni temu
    Drogi gościu, chodzi o naturalne kakao.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3672 dni temu
    Przepraszam ale jestem laikiem i nie jestem pewna ale wydaje mi się że chodzi o kakao naturalne nie to instant ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3675 dni temu
    Drogi gościu, kawę dodajemy w postaci sypkiej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3675 dni temu
    Ja też zrobię na pewno, tylko mała wątpliwość: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w postaci sypkiej dosypać czy rozpuszczonej w ciepłej wodzie, postać płynna?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3679 dni temu
    Aniu, podziel się opinią!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3681 dni temu
    Wygląda zachęcająco,z pewnością zrobię tą pyszną babę kuchni Lidla :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!