zobacz film Amerykańskie BBQ

Judith Gliniecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Frytki z batatów

Łączymy przyprawy razem z oliwą z oliwek. Bataty obieramy i kroimy na pół, a następnie na 4 lub 6 części. Ziemniaki wrzucamy do dużej miski i polewamy marynatą – dobrze mieszamy. Bataty układamy na brzegu grilla (w piekarniku pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 240°C). Podajemy z sosem z awokado i masłem orzechowym.

Sos z awokado i masłem orzechowym

Łączymy składniki marynaty

Małą cebulę i chili drobno kroimy. Awokado rozkrawamy na pół, wyciągamy pestkę. Miąższ nacinamy w paski, a następnie wyciągamy łyżką. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło orzechowe, koncentrat pomidorowy, cebulę, chili i siekaną kolendrę. Solimy do smaku. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonek oraz oliwą.


 

Marynata BBQ do kurczaka lub wieprzowiny

 Farsz nakładamy na schab

Cebulę grubo kroimy. Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki marynaty – miksujemy na gładką masę. Nogi kurczaka marynujemy w marynacie w lodówce przez ok. 2 godziny, a następnie grillujemy. Marynata pasuje również do mięsa wieprzowego.


 

Pieczone frytki z ziemniaków

Łączymy składniki marynaty

Ziemniaki myjemy (można je obrać, ale nie trzeba). Kroimy w ćwiartki bądź szóstki. Olej łączymy z przyprawami i mieszamy z ziemniakami. Frytki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy ok. 20 minut, od czasu do czasu obracając. Frytki podajemy z sosem chrzanowym.

 

Sos chrzanowy

Składniki sosu mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!