Tarta ze szparagami i cebulą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto

Przesianą mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło, jajo i sól posiekać, przełożyć na stolnicę lub na blat, siekać aż utworzą się grudki, potem krótko wyrabiając, zagnieść.

Wskazówka: W razie potrzeby do ciasta można dodać łyżkę bardzo zimnej wody.

Z ciasta zrobić kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Szparagi

Szparagi umyć, obrać i usunąć zdrewniałe końcówki. Obgotować w osolonej wodzie, ale niezbyt długo, około 5 minut, bo szparagi będą się jeszcze piec. Odcedzić.

Cebulę pokroić w kostkę, zieloną część dymki posiekać, białą część pokroić tak jak cebulę.

Śmietankę wymieszać z jajkami, mąką, solą i pieprzem.

Co dalej

Formę do tarty (lub tortownicę) o średnicy 26-28 cm wysmarować masłem.

Ciasto wyjąć z lodówki, wywałkować z niego koło o średnicy o kilka centymetrów większej niż średnica formy.

Wyłożyć formę ciastem. Ciasto posypać posiekaną cebulką i ułożyć na niej szparagi.

Całość zalać śmietaną z jajkami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 min, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    574 dni temu
    Polecam to ciasto do tarty, stosuję go do wypieków wytrawnych i do słodkich. Solę czasem mniej, czasem wcale - i najważniejsze, nigdy go nie podpiekam.

    odpowiedz

  • Kirke88 Kirke88
    1869 dni temu
    To jest sztos! Sekretem tego dania jest dobrze doprawiony sos: sól ziołowa nadaje tutaj "kropki nad i". Dlatego, jeśli przygotowujecie tę tartę i chcecie uniknąć rozczarowania, sprawdźcie smak sosu! Jeśli sam sos Wam smakuje, cała tarta także będzie pyszna. Już nie mogę się doczekać sezonu szparagowego: maj/czerwiec - przedsionek lata :) a w okresie zimowym, polecam szparagi ze słoika! PS skracają znacznie czas przygotowania dania ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2643 dni temu
    Do mieszanki z jajek i smietanki dodalam 2 zabki przetartego czosnku, troche oregano i tymianku, asam wierzch posypalam kozim serem. wyszlo pycha, ale wydaje mi sie ze bez tych dodatkow mogloby byc faktycznie bezssmakowe

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2642 dni temu
    Świetnie dodatki!
  • zauberi zauberi
    3613 dni temu
    zrobiłam, dodałam od siebie wędzonego łososia. Była pyszna, polecam, tutaj moja tarta http://niebieskapistacja.blox.pl/2014/05/Tarta-ze-szparagami-i-lososiem.html

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3626 dni temu
    Jest dobre, ale pod warunkiem że do środka dodamy posiekaną polędwice sopocką lub boczek, a na wierzch damy pokrojone w plastry pomidory :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3957 dni temu
    zrobiłam ostatnio....nikomu nie smakowało:-( Mdłe, generalnie bez smaku

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!