Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ręcznik kuchenny

Krok 1: Gotujemy zupę z ryżem

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy z przyprawą arabską na gorącej oliwie przez 1 minutę. Dodajemy ryż, dusimy razem przez kolejną 1 minutę. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory i lekko rozdrabniamy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i osączamy. Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 5-8 minut, doprawiamy do smaku.

Krok 2: Przygotowujemy klopsiki

Cebulę i czosnek na klopsiki z mięsa mielonego obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym i przyprawami – formujemy małe kulki. Smażymy na gorącej oliwie ze wszystkich stron na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż będą złociste. Osączamy na papierze kuchennym.

Krok 3: Przygotowujemy jogurt ziołowy

Zioła myjemy, osuszamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy z ziołami. Mieszamy z jogurtem i doprawiamy solą.

Przed podaniem klopsiki wkładamy do zupy, przekładamy do misek i podajemy z łyżką jogurtu ziołowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • adi adi
    1901 dni temu
    Ja bym jednak ten ryż dodał na samym końcu osobno ugotowany, bo z tego przepisu wyszła strasznie gęsta breja. Gdybym dodał ryż na końcu zupa wyglądałaby jak z obrazka.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!