Wigilijna zupa grzybowa – przepis
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Grzyby przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin.

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy razem z cebulą do namoczonych grzybów.

Do garnka wlewamy bulion i całość gotujemy około 30 minut, aż grzyby i ziemniaki zmiękną. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem i zabielamy śmietaną.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Gość Gość
    1595 dni temu
    A ja tylko kojarzę grzybową z suszonych grzybów z ziemniakami zabieloną śmietaną

    odpowiedz

  • gość gość
    3045 dni temu
    w zupie grzybowej nigdy nie widziałam ziemniaków. to nie byłaby grzybowa! co najwyżej jakaś wariacja, żeby bardziej zapchać żołądek. Z łazankami owszem, spotkałam się, ale nie ziemniaki! to profanacja szlachetnych borowików. Już nie udziwniajcie. Czasem za dużo kombinacji nie jest wskazane ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3040 dni temu
    Jak bez ziemniaków? Na Śląsku musza byc ziemniaki zreszta jak sie kupuje np.mrozona to zawsze jest ziemniak nigdy nie widzialam inaczej:) zreszta gorole niech się jedzą co chcą:D
  • ula ula
    3026 dni temu
    a ja zawsze jadlam z ziemniakami plus kasza jaglana do zupy - pychota
  • Justyna Justyna
    2931 dni temu
    Nie zgodzę się z tobą. Nawet kuchnia staropolska i przepisy z ubiegłego stulecia mówią o ziemniakach w zupie grzybowej.
  • Gość Gość
    2734 dni temu
    No to mało widziałeś. Dobra grzybowa tylko z ziemniakami...
  • Gość Gość
    2689 dni temu
    coś w tym jest moja babcia jak gotowała zupę grzybową również nie dodawała ziemniaków. Natomiast makaron takie małe gwiazdeczki, nie mam pojęcia czy są ciągle dostępne, smak zupy grzybowej cudowny nikt tak dobrze w mojej rodzinie nie potrafi tej zupy ugotować jak nieżyjąca już babcia...
  • Gość Gość
    2170 dni temu
    To może najpierw spróbuj.
  • Łukasz Łukasz
    1949 dni temu
    Ja osobiście całe życie jadłem i robię zupa grzybową z ziemniakami. Natomiast u mojej żony zupe grzybową je się z makaronem i to jest dopiero profanacja.
  • Gość Gość
    3625 dni temu
    to ma być zupa grzybowa a nie kartoflanka

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    3767 dni temu
    Nie ma to jak pyszna zupa z grzybów na święta,u mnie bez dodatku śmietany.Po prostu pyszna.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Wigilijna, klasyczna zupa grzybowa

Staropolska zupa grzybowa to nieodzowny element wigilijnego stołu. Zapach klasycznej zupy grzybowej momentalnie wprowadza świąteczny nastrój. Koniecznie dowiedz się, jak się gotuje zupę grzybową!

Nasza zupa grzybowa ze śmietaną jest przepisem dość prostym. Podczas gotowania nie spiesz się, wczytaj się w każdy krok, a na pewno wydobędziesz głęboki smak i niezwykły aromat zupy grzybowej. Od czego zacząć?

Jak sama nazwa wskazuje – esencją zupy grzybowej są grzyby i to od nich warto zacząć przepis. Starannie przygotuj suszoną mieszankę grzybów. Zanim zalejesz je dokładnie wodą, koniecznie powąchaj grzyby. Czy mają głęboki zapach, czy może są już zwietrzałe? Do grzybowej zupy wigilijnej wybierz tylko najlepsze grzyby!

Moczenie grzybów jest ważnym krokiem. Przez te kilka godzin w wodzie nabiorą one wilgoci i miękkości. To pozwoli na uwolnienie w pełni ich smaku i aromatu.

Jaki jest kolejny ważny element grzybowej? Przepis klasyczny nie obejdzie się bez cebuli. Pokrój ją w drobną, równą kostkę. Zamiast zwykłego oleju do smażenia, koniecznie wybierz masło, które dodatkowo wzbogaci smak naszej zupy grzybowej. Najpierw rozgrzej niewielką ilość masła, a następnie dodaj pokrojoną cebulkę. Pamiętaj, by nie smażyć na za dużym ogniu, ponieważ masło szybko się spali i sprawi, że cebulka nabierze gorzkiego smaku. Do klasycznej zupy grzybowej potrzebujemy zeszklonej cebulki o złocistym kolorze.

Staropolska zupa grzybowa, chociaż jest daniem bezmięsnym, to dzięki ziemniakom – może być sycąca. Ziemniaki w grzybowej zupie także dodają odpowiednią konsystencję. Obierz je dokładnie i pokrój w niewielką kostkę. Postaraj się, aby kostka była równa. Dzięki temu nasze ziemniaki ugotują się równomiernie. Ziemniaki i podsmażoną cebulkę dodaj do namoczonych grzybów i całość dokładnie wymieszaj. Baza zupy grzybowej jest gotowa.

Jak się gotuje zupę grzybową? To proste! Wystarczy zalać warzywa i grzyby bulionem warzywnym, podgrzać całość i gotować około 30 minut. Ten czas pozwoli na to, aby ziemniaki się ugotowały, grzyby zmiękły, a całość połączyła się w harmonijną i pyszną całość.

Aby grzybowa zupa miała niepowtarzalny charakter – konieczne jest odpowiednie jej przyprawienie i zabielenie. Do zupy dodaj sól i świeżo zmielony pieprz. Następnie dodaj śmietanę, która nada zupie kremową konsystencję i delikatny smak. Zupa grzybowa ze śmietaną jest gotowa!

Jak ugotować zupę grzybową i jakich grzybów użyć?

Gotowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów może być wyjątkowym doświadczeniem kulinarnym. Istnieją pewne błędy, których musisz uniknąć, aby osiągnąć najlepszy smak. Jak ugotować zupę grzybową?

Na pewno szczególnie ostrożnie podejdź do wyboru grzybów. Zwłaszcza jeśli nie jesteś pewien ich pochodzenia. Zupa grzybowa z suszonych grzybów ze sklepu, zwłaszcza tych najwyższej jakości, z pewnością wyjdzie bardzo dobrze! Jeśli więc nie jesteś wytrawnym grzybiarzem – lepiej postawić na mieszanki grzybów z Lidla.  Oczywiście zamiast zupy grzybowej z suszonych grzybów możesz zrobić zupę grzybową z mrożonych grzybów. Jako danie wigilijne rekomendujemy jednak wersję z grzybami suszonymi. Dlaczego? Zupa z mrożonych grzybów nigdy nie będzie aż tak aromatyczna.

W przepisie na zupę grzybową kluczowe jest dokładne namoczenie ich w wodzie. Jeśli ten etap przyspieszysz lub pominiesz – Twoja grzybowa nie będzie miała bogatego smaku.

Kolejnym błędem często popełnianym podczas gotowania grzybowej jest dodanie zbyt dużej ilości wody lub bulionu. W ten sposób rozwodnisz smak zupy.

Podajesz zupę grzybową z makaronem lub innymi dodatkami? Pamiętaj o tym, by w całości dania nie przesadzić zarówno z ilością dodatków, jak i przypraw. Największą sztuką w tym, jak ugotować zupę grzybową, jest zachowanie balansu między smakiem grzybów a dodatkami. Uważaj zwłaszcza na te, które mocno przytłaczają smak grzybów, czyli ser, śmietanę, czy niektóre zioła.

Grzybowa nie potrzebuje dużej ilości przypraw, a już zwłaszcza soli! Aby uniknąć przesolenia, tę przyprawę dodawaj stopniowo i regularnie sprawdzaj smak zupy.

Jak ugotować zupę grzybową wigilijną, która sprawi radość wszystkim gościom? Przed ugotowaniem dania warto zapytać się zaproszonych gości o ewentualne wykluczenia produktów z ich diety. Coraz częściej spotykana nietolerancja laktozy może wymusić ugotowanie zupy grzybowej bez śmietany. Na szczęście są inne dodatki, które sprawią, że danie to będzie pyszne!

W kontekście zupy grzybowej z makaronem i innymi dodatkami warto wiedzieć o tym, jak same grzyby wpływają na smak potrawy. Przygotowując zupę grzybową z suszonych grzybów lub zupę grzybową z mrożonych grzybów koniecznie weź tę wiedzę pod uwagę. I tak, borowiki to jedne z najpopularniejszych wyborów do grzybowej. Wszystko ze względu na ich intensywny smak i aromat. Ciekawą opcją są kurki, które charakteryzują się nieco orzechowym, delikatnym smakiem. Podgrzybki cenione są z kolei za mięsistą konsystencję i subtelny smak.

Przy wyborze grzybów do grzybowej weź pod uwagę przede wszystkim ich świeżość, pochodzenie i odpowiednie przygotowanie.

Znasz już przepis na zupę grzybową. A z czym ją podać?

Przepisy na zupę grzybową zakładają wiele różnych dodatków. Jakie będą najsmaczniejsze?

Do zupy z suszonych grzybów świetnie pasuje świeży chleb z masłem. Bardziej tradycyjnym dodatkiem, często wykorzystywanym w przepisach na zupę grzybową z suszonych grzybów są grzanki. Najsmaczniejsze będą te domowe! Grzanki idealnie pasują zwłaszcza do zupy borowikowej.

Śmietana jest niezwykle popularnym uzupełnieniem zupy z grzybów mrożonych i suszonych. Nadaje potrawie idealną konsystencję i delikatny smak. Śmietanę możesz dodać bezpośrednio do garnka z zupą grzybową z grzybów mrożonych lub suszonych. Innym pomysłem jest dodanie kleksa śmietany do każdego talerza przed podaniem dania.

Zupa grzybowa wigilijna ze śmietaną pięknie zaprezentuje się z dodatkiem natki pietruszki. Ta wpłynie nie tylko na estetyczny walor dania, ale także doda całości świeżości.

Zupa grzybowa z grzybów suszonych i mrożonych doskonale smakuje z odrobiną startego sera. My polecamy zwłaszcza parmezan, którego intensywny smak doda całości interesującego kontrastu smakowego.

Jeśli zależy Ci na bardzo wytwornym efekcie, do zupy z suszonych grzybów koniecznie dodaj chipsy z warzyw, np. marchewki lub ziemniaków.

Pamiętaj, że zupa borowikowa lub ta wykonana z innych grzybów może mieć tysiące odsłon. Wybór dodatków zależy od Twoich preferencji i kreatywności. Eksperymentuj z różnymi składnikami, aby dostosować zupę grzybową z grzybów suszonych do własnego smaku i stylu.

Zupa grzybowa – przepisy z całego świata

​​Czy wiesz, że historia zupy z leśnych grzybów sięga wielu wieków wstecz i jest ściśle związana z kuchniami różnych kultur?

Zupa grzybowa była znana w Europie już w średniowieczu. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych była łatwo dostępna i dość tania.

Chociaż naszym zdaniem najlepsza zupa grzybowa to ta tradycyjna, polska, to od czasu do czasu nie odmówimy sobie spróbowania zupy z grzybów pochodzącej z innych kultur. W kuchniach wschodnich, takich jak chińska czy japońska, grzyby również odgrywają ważną rolę. W kuchni chińskiej popularna jest na przykład aromatyczna zupa grzybowa z grzybami shiitake.

Zupa z grzybów suszonych jest szczególnie popularna w Polsce i krajach Europy Wschodniej, w tym w Ukrainie. Grzybowa ze świeżych grzybów lub tych suszonych u naszych wschodnich sąsiadów smakuje wybornie.

Dużą popularnością w całej Europie cieszy się zupa grzybowa z mrożonych grzybów z makaronem o kremowej konsystencji. Taka zupa z grzybów krem idealnie komponuje się z dodatkiem sera i aromatycznych ziół.

Jak widzisz, zupa grzybowa i przepisy z suszonych grzybów, mrożonych lub świeżych to temat szeroki, który od lat ewoluuje, dostosowując się do dostępnych składników, kultur i gustów. Dziś zupa z leśnych grzybów stanowi integralną część kuchni wielu krajów i jest ceniona zarówno ze względu na smak, jak i na związek z tradycją.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!