Zapiekane naleśniki z farszem mięsnym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Mleko rozkłócić z jajkami i oliwą, stopniowo dodawać mąkę przesianą z solą, na przemian z wodą. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać jeszcze trochę wody lub mleka. Ciasto odstawić na 20-30 minut, żeby odpoczęło. Jeśli po tym czasie zbyt mocno zgęstnieje, dodać jeszcze nieco mleka lub wody. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni.

Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku bardzo drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy, cały czas mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone i cały czas mieszając, podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy, czosnek, przyprawy, cukier.

Na osobnej patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy do mięsa. Smażymy wszystko chwilę razem, po czym przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy całość około 30 minut. Jeśli płyn za bardzo wyparuje, dodajemy niewielką ilość wody (nie za dużo, sos musi być gęsty). Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy część do sosu. Sos kosztujemy. Jeśli trzeba jeszcze go doprawić, dodajemy pieprzu i soli do smaku.

Na każdy naleśnik kładziemy porcję farszu mięsnego, zawijamy i układamy naleśniki w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy naleśniki do piekarnika nagrzanego do 180°C, zapiekamy 10 minut. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser. Wyjmujemy naczynie, posypujemy naleśniki startym serem, ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze około 10 minut, aż ser się rozpuści.

Naleśniki podajemy na gorąco posypane pokrojonym szczypiorkiem lub resztą pietruszki. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Ania Ania
    3950 dni temu
    Kolejny pyszny przepis ,kuchni lidla, ja tylko pominęłam żółty ser, a podałam z sosem czosnkowym ,mniam.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!