Tarta z Linzu
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • papier do pieczenia
  • folię aluminiową
  • okrągłą formę o średnicy 28 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto

Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy z cukrem, solą, jajkiem, mąką, migdałami, orzechami i przyprawą do piernika na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody. Ciasto wstawiamy min. na 1 godzinę do lodówki.

Krok 2: Wkładamy ciasto do formy

2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt okręgu o średnicy ok. 32 cm. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, natomiast rant natłuszczamy masłem. Ciasto wkładamy do tortownicy, formując niewielką krawędź. Spód nakłuwamy kilka razy widelcem i wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy cienko na odrobinie mąki na grubość 3 mm i wycinamy duże i małe gwiazdy.

Krok 3: Pieczemy tartę

Na spodzie ciasta rozsmarowujemy dżem i przykrywamy gwiazdami, tak aby znajdowały się jedna przy drugiej lub lekko się na siebie nakładały. Żółtko mieszamy z 1-2 łyżkami wody i pędzlujemy nim gwiazdy i krawędź ciasta. Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 30-35 minut, pod koniec czasu pieczenia luźno przykrywamy górę tarty folią aluminiową.

Ciasto studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną.

Wskazówka: tarta smakuje najlepiej po 1-2 dniach leżakowania.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    26 dni temu
    Dzień dobry, w KROK jest napisane "Masło kroimy w kostkę. Szybko zagniatamy .... i proszkiem do pieczenia na gładkie ciasto".Proszek do pieczenia nie występuje w składnikach i nie wiadomo ile go mam dodać. Proszę o uzupełnienie danych. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    25 dni temu
    Dzień dobry! Wygląda na to, że proszek do pieczenia wkradł się do treści przepisu, jednak nie jest konieczny do przygotowania ciasta. Jeśli chcesz, możesz dodać pół łyżeczki, jednak absolutnie nie trzeba tego robić. Również pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    413 dni temu
    W składnikach nie ma w ogóle proszku do pieczenia, a w sposobie przygotowania w kroku 1 już jest. Nie wiadomo ile go dać.

    odpowiedz

  • Kasia&Krystian Kasia&Krystian
    2472 dni temu
    Ciacho jest tak pysze, że niestety będzie problem, żeby przeleżakowało 1-2 dni do uzyskania tego "lepszego smaku", bo od momentu wyjęcia z piekarnika ono już jest rewelacyjne :-) W dwie osoby od razu zjedliśmy połowę blachy!!! ;-) Ciasto proponujemy piec dokładnie w taki sposób, jak podano w przepisie - wychodzi idealnie. Od nas łapka w górę! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2471 dni temu
    Dziękujemy! <3
  • Gość Gość
    2909 dni temu
    Zrobiłam ciasto i mam kilka uwag. Najpierw lepiej zapiec sam spód przez 35 minut, a potem dodać owoce i gwiazdki i dalej zapiekać 20 minut. Do ciasta polecam zrobić nadzienie z mrożonki, która jest dostępna w Lidlu - owoce leśne, gdzie są porzeczki czarne i czerwone, ale także jeżyny i maliny. Pozdrawiam, Ania

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!