mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt na tort wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wielokrotnie sprawdzony przepis na wspaniały, puszysty biszkopt na tort

Biszkopt na tort wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt na tort wg Mychy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt na tort wg Mychy
Białka oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, w czasie ubijania stopniowo wsypuję do białek cukier i ubijam całość na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodaję po jednym żółtku i dalej miksuję na puszystą masę. Na koniec do masy wsypuję partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam łyżką. Masę przekładam do tortownicy (dno wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruję masłem i wysypuję bułką tartą). Ostudzony biszkopt wyjmuję z formy i przekrawam na 2-3 części.
Biszkopt na tort wg Mychy
W misce ubijam białka na sztywną pianę za pomocą miksera
Biszkopt na tort wg Mychy
Do piany z białek dodaję po 1 żółtku i dalej ubijam
Biszkopt na tort wg Mychy
Masa powinna być puszysta i lekka, z bąbelkami powietrza
Biszkopt na tort wg Mychy
Na koniec do masy dodaję po trochu mąkę, mieszam łyżką