Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka z marynowanego fenkuła

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sałatka z marynowanego fenkuła - składniki:
  • 3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1/4 dużej białej cebuli
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 100 ml octu z białego wina
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka chilli (najlepiej w płatkach)
  • sól
Sałatka z marynowanego fenkuła - sposób przygotowania: Fenkuły kroimy w ćwiartki (wtedy trzeba je krótko zblanszować w osolonej wodzie) lub w piórka. Łączymy z pokrojoną w piórka cebulą, polewamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoja. Ziarenka kopru włoskiego prażymy przez minutę na suchej patelni, rozgniatamy w moździerzu i wkładamy do rondelka. Zalewamy octem i winem, dodajemy cukier, skórkę z cytryny, chilli, 1,5 łyżeczki soli i 50 ml wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze 5 minut. Polewamy fenkuły w słoiku, odstawiamy na 3 dni w chłodne ciemne miejsce. Po tym czasie powinny być gotowe - wytrzymają w lodówce do 2 miesięcy.