Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z marynowanego fenkuła
Sałatka z marynowanego fenkuła - składniki:
Sałatka z marynowanego fenkuła - sposób przygotowania:
Fenkuły kroimy w ćwiartki (wtedy trzeba je krótko zblanszować w osolonej wodzie) lub w piórka. Łączymy z pokrojoną w piórka cebulą, polewamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy. Przekładamy do słoja. Ziarenka kopru włoskiego prażymy przez minutę na suchej patelni, rozgniatamy w moździerzu i wkładamy do rondelka. Zalewamy octem i winem, dodajemy cukier, skórkę z cytryny, chilli, 1,5 łyżeczki soli i 50 ml wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze 5 minut. Polewamy fenkuły w słoiku, odstawiamy na 3 dni w chłodne ciemne miejsce. Po tym czasie powinny być gotowe - wytrzymają w lodówce do 2 miesięcy.
- 3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
- 1/4 dużej białej cebuli
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 100 ml octu z białego wina
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka chilli (najlepiej w płatkach)
- sól
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki