Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bruschetta z pomidorami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bruschetta z pomidorami - składniki:
  • Sos sałatkowy:
  • 1 łyżka oliwek">oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 okrągłe bułeczki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 8 czarnych oliwek przekrojonych na połowę bez pestek
  • 50 g sera mozarella
  • pokrojonego w plastry
  • sól i pieprz
  • świeże listki bazylii do dekoracji
Bruschetta z pomidorami - sposób przygotowania: Bułeczki przekroić na połowę. 8 połówek bułeczek opiekać w gorącym opiekaczu 2-3 minuty na złoty kolor. Czosnek, masło i bazylię utrzeć razem, rozsmarować na opieczonych połówkach bułeczek. Każdy pomidor u podstawy naciąć na krzyż. Pomidory włożyć do miski z gorącą wodą, aby łatwiej usunąć skórki. Po kilku minutach wyjąć pomidory widelcem i zdjąć skórki. Miąższ posiekać z pastą pomidorową oraz oliwkami. Otrzymaną masę wyłożyć na połówki bułeczek. Wymieszać wszystkie składniki sosu sałatkowego. Polać nim każdą bułeczkę. Na wierzchu poukładać po plasterku mozzarelli, doprawić solą i pieprzem. Bułeczki ponownie wstawić do opiekacza na 1-2 minuty, aż ser się rozpuści. Udekorować świeżymi listkami bazylii, podawać od razu.

Informacje o Bruschetta z pomidorami

  • Nie tylko chipsy, orzeszki i paluszki. Jakie jedzenie pasuje do twojego ulubionego piwa?

    Nie tylko chipsy, orzeszki i paluszki. Jakie jedzenie pasuje do twojego ulubionego piwa?

    , pomidory i piwo! Bruschetta z pomidorami i bazylią Składniki: 4 kromki pszennego chleba 2 pomidory 1 pęczek grubo pokrojonej bazylii sól pieprz 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliw 4 kromki pszennego chleba 2 pomidory 1 pęczek grubo pokrojonej bazylii 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy

  • Blog tygodnia: Kuchnia Agaty

    Blog tygodnia: Kuchnia Agaty

    ? To włoskie, proste smaki. Świeży makaron z kremowym sosem carbonara, bruschetta z pomidorami, bazylią, intensywną w smaku oliwą, klasyczna pizza z mozzarellą, sorbet cytrynowy... choć może nie wszystko na raz. A na koniec może jakieś rady dla tych, którzy dopiero zaczynają

  • Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

    Śródziemnomorskie smaki na wiosnę - lekka kuchnia

    . Dopraw solą i pieprzem. Pieczywo opiecz w tosterze albo w piekarniku. Na każdą kromkę nakładaj pastę, na pastę połóż kilka listków botwinki, na to plaster szynki, a na wierzchu plasterki mozzarelli. Skrop oliwą i podawaj z cząstkami cytryny. Autor: Zuzanna Wiciejowska Włoska bruschetta z pomidorami

  • Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

    Śródziemnomorskie przysmaki - wykorzystaj sezon na pomidory

    w tosterze (skrop je oliwą po opieczeniu). Plastry bakłażana skrop oliwą i opiecz na patelni grillowej. Na grzankach ułóż plastry sera, połówki pomidora, plasterki bakłażana i połówki czosnku, udekoruj bazylią, skrop octem balsamicznym i od razu podawaj. Autor: Aneta Kosiba Włoska bruschetta z