Szynka z szynkowara z mięs mieszanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę pokrojoną też w kosteczkę przesmażyć na 1 łyżce oleju. Posiekać koperek lub pietruszkę oraz czosnek. Polędwiczki drobiowe w całości posolić i posypać czerwoną papryką.
2.2) Do mielonego mięsa dodać wszystkie składniki oprócz polędwiczek. Mięso bardzo dobrze wyrobić, aż do rozklejenia. Wkładać porcjami do woreczka foliowego umieszczonego w szynkowarze i przekładać polędwiczkami. Mięso w woreczku dobrze docisnąć łyżką, żeby nie było przestrzeni powietrznych w masie mięsnej. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 3- 4 godziny.
3.3) Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka, wlać zimną wodę nieco powyżej linii szynki, przykryć i podgrzać do temperatury ok. 75 stopni C. Wędlinę parzyć ok. 1 godziny i 30 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury wyżej podanej.
4) Szynkowar wyjąć z wody i pozostawić do ostudzenia. Wstawić na ok. 10- 12 godzin do lodówki i dopiero szynkę wyjąć z szynkowara.
Komentarze