Szynka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę na złoty kolor, następnie odkładamy ją na bok i smażymy na tym samym tłuszczu mięso, ok. 5 minut z każdej strony. Mięso i cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy je na 2 łyżkach masła, po 10 minutach dolewamy 400 ml wody i dodajemy kostkę rosołową oraz kremówkę. Dusimy parę minut. Paprykę kroimy na małe kawałki i smażymy na tłuszczu z mięsa, solimy, pieprzymy i dodajemy przeciśnięty czosnek, gdy papryka zmięknie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i wykładamy na mięso.
Komentarze