Szynka z piekarnika

4.49 (209 ocen)

Wszystkim bardzo smakowało ;-) to chyba najlepsza rekomendacja.

Składniki:

  • 1 kg szynki
    4 cebule
    600 g pieczarek
    2 czerwone papryki
    olej
    200 ml słodkiej śmietany 30 %
    sól, pieprz
    słodka papryka
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (209 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Rozgrzewamy olej i smażymy cebulę na złoty kolor, następnie odkładamy ją na bok i smażymy na tym samym tłuszczu mięso, ok. 5 minut z każdej strony. Mięso i cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy je na 2 łyżkach masła, po 10 minutach dolewamy 400 ml wody i dodajemy kostkę rosołową oraz kremówkę. Dusimy parę minut. Paprykę kroimy na małe kawałki i smażymy na tłuszczu z mięsa, solimy, pieprzymy i dodajemy przeciśnięty czosnek, gdy papryka zmięknie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy do pieczarek. Mieszamy i wykładamy na mięso.
  • 3. Zapiekamy ok. 30 minut w temp.180 stop
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować