SZYNKA Z ŁOPATKI Z SZYNKOWARA

5 (153 ocen)

  • 4 godz.

Wyborna.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1kg mięsa z łopatki wieprzowej
    płaska łyżka soli peklowej
    pół saszetki majeranku
    pół saszetki czosnku granulowanego
    szklanka wody
    2 łyżki żelatyny
    pieprz

    szynkowar, woreczek foliowy (np. taki do mrożenia)
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka z łopatki z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na małe kawałki. Obsypać solą, majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Włożyć na conajmniej 1h do lodówki.
  • 2. W szklance gorącej wody rozpuścić żelatynę i wlać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać ręką.
  • 3. Mięso zapakować w woreczek i włożyć do szynkowara, dobrze docisnąć przykrywką ze sprężyną.
  • 4. Szynkowar włożyć do garnka z wodą tak żeby woda sięgała do około 4/5 wysokości szynkowara. Parzyć przez 2 h 40 minut.
  • 5. Szynkowar ostudzić i włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • 6. Schłodzoną szynkę wyjąć z szynkowara, kroić w plastry i podawać np. na kanapkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować