Szynka w sosie paprykowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Dodać do mięsa sól, czosnek, przyprawę do mięs, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszać/ natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na 30 minut.
2.Paprykę umyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę ( lub cebulę w piórka ).
3.Rozgrzać patelnię. Wlać oliwę i od razu umieścić na patelni mięso. Podsmażyć z obu stron.
4.Dodać pół szklanki wody, paprykę, cebulę i dusić ok. godziny pod przykryciem na małym ogniu w między czasie dolewając po trochu wody.
5.Kiedy mięso zmięknie dolewamy resztę wody i czekamy, aż zacznie bulgotać. Zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Porady
Najlepiej podawać z ziemniakami. Idealnie pasuje też surówka z buraczków.
Komentarze