SZYNKA W SOSIE PAPRYKOWO-CEBULOWYM

4.5 (200 ocen)

Nie ma nic lepszego od rozpływającej się w ustach szynki z rozgrzewającym sosem z miękką papryką i cebulą. Idealny syty obiad.

Składniki:

  • szynka wieprzowa ok. 0.5 kg.
    cebula 1 szt
    papryka czerwona duża 1 szt.
    sól 1 łyżeczka
    czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
    przyprawa do mięs 2 łyżki
    pieprz 1/2 łyżeczki
    majeranek 1 łyżka
    oliwa z oliwek do smażenia 3 łyżki
    woda ok. 2 i 1/2 szkl.
    mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Szynki

Szynka w sosie paprykowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l4bo08 1. Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w średniej grubości plastry. Dodać do mięsa sól, czosnek, przyprawę do mięs, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszać/ natrzeć mięso. Odstawić do lodówki na 30 minut.
  • image-29gcikc 2. Paprykę umyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę ( lub cebulę w piórka ).
  • image-00sc8bh 3. Rozgrzać patelnię. Wlać oliwę i od razu umieścić na patelni mięso. Podsmażyć z obu stron.
  • image-1yldye4 4. Dodać pół szklanki wody, paprykę, cebulę i dusić ok. godziny pod przykryciem na małym ogniu w między czasie dolewając po trochu wody.
  • image-28r8v4t 5. Kiedy mięso zmięknie dolewamy resztę wody i czekamy, aż zacznie bulgotać. Zagęszczamy mąką. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Porady

Najlepiej podawać z ziemniakami. Idealnie pasuje też surówka z buraczków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować