Szynka w kawałkach z szynkowara

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szynka w kawałkach jest bardzo smaczna i soczysta. Uwielbiam wędliny domowego wyrobu, zupełnie inaczej smakują, długo zachowują świeżość i są bez konserwantów.

Składniki:

  • 1,8 kilograma mięsa z szynki
    3 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pektosoli
    1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
    1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
    0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 opakowanie żelatyny
    50 ml. zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Szynka w kawałkach z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • doprawianie 1. Umyte mięso z szynki kroimy w kostkę 2x2 cm., przekładamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy, suchą żelatynę oraz wodę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 10-15 minut.
  • przełożenie mięsa do szynkowara 2. Mięso przekładamy do szynkowara, szczelnie zamykamy, wstawiamy na dwie doby do lodówki.
  • gotowanie 3. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, zalewamy wodą do wysokości 2 cm. od górnej części szynkowara.
    Gotujemy na małym ogniu w temperaturze 80 stopni. Szynkowar wyjmujemy, studzimy . Na noc wstawiamy do lodówki nie otwierając go żeby wszystko stężało. Z szynkowara zdejmujemy sprężynę i ustawiamy go do góry dnem w zlewie i polewamy gorącą wodą i delikatnie zdejmujemy szynkowar z mięsa. Przed krojeniem mięso powinno być mocno schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować