Szynka w boczku

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo soczysta wędlina, którą można spożywać na zimno - na kanapki i na gorąco z odpowiednią surówką. Wiem jakie mięso jem. Moja mama zawsze takie mięsko przygotowywała.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg szynki bez kości
    1 łyżka soli peklowej
    Liść laurowy
    Kilka ziaren pieprzu czarnego
    30 dag surowego, chudego boczku + sól, pieprz, majeranek
    Folia do pieczenia

Szynka w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć. 1 litr przegotowanej, wystudzonej wody wymieszać z łyżką soli peklowej. Włożyć mięso, dodać liść laurowy, pieprz. Odstawić na 24 godziny do lodówki. Mięso kilka razy przekręcić w solance. Boczek pokroić w cienkie paseczki, posolić, posypać pieprzem i majerankiem, odstawić na około 1 godzinę. Mięso po wyjęciu z solanki lekko osuszyć, owinąć plastrami boczku, zawinąć w folię. Piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.

Porady

1 Przed końcem pieczenia można uchylić folię, by lekko zrumienić boczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy