Szynka w ziołach i warzywach z sosem ziemniakami i buraczkami zasmażanymi

0 (0 ocen)

  • 60 min

obiad jak sie patrzy

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g szynki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka lubczyku
    szczypta chili w płatkach
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    oliwa
    1/4 szkl wina czerwonego
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka mąki

Szynka w ziołach i warzywach z sosem ziemniakami i buraczkami zasmażanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć. Zioła wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli.
    Odstawić na ok 10 - 15 godzin w lodówce.
    W głębokim rondlu przysmażyć mięso ze wszystkich stron, podlać winem i 1 szklanką wody, dodać marchewkę i pietruszkę. Dusić pod przykryciem ok półtorej godziny, obracając od czasu do czasu i podlewając niewielkimi ilościami wody. Na koniec mięso wyjąć a sos z jarzynami zmiksować przy pomocy blendera, można zagęścić odrobiną mąki (nie jest to konieczne).
    Podawać plastry mięsa polane sosem z ziemniakami i buraczkami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy