Szynka w warzywach

0 (0 ocen)

  • 45 min

Chude mięso duszone we własnym sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z ziemniakami jak i ugotowanym na sypko ryżem. Smak tej potrawy warto podkreślić kilkoma listkami świeżej szałwii, która doskonale poprawia trawienie.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    2 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 ziemniaki
    2 łyżki masła
    Pęczek szczypiorku z dymki
    2-3 listki świeżej szałwii
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Sól lub jarzynka do smaku
    Szczypta ostrej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na grube plastry, na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy mięso z każdej strony, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tyle aby mięso było zanurzone, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz liść i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, a ziemniaki się rozpadną, zagęszczając sos, doprawiamy w trakcie ostrą papryką oraz dodajemy listki szałwii.
  • 2. Gdy tylko mięso będzie miękkie zestawiamy z ognia.
    Podajemy z ziemniakami lub ryżem na sypko posypane posiekanym szczypiorem z dymki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Szałwia Szynka Warzywa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować