Szynka w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zamarynowania mięsa w misce z sokiem z jednej cytryny, szczyptą soli oraz dwoma łyżeczkami pieprzu ziołowego (najlepiej kiedy mięso może poleżeć parę godzin, jeśli jednak nie mamy na to czasu nic się nie stanie). Na głębokiej patelni rozgrzewamy 50 g smalcu i wrzucamy mięso, opiekamy z każdej strony na największym ogniu, gdy mięso jest już zarumienione dolewamy szklankę wody i od tej pory posypujemy majerankiem po wierzchu, przykrywamy i zostawiamy na 15 minut następnie przewracamy posypujemy bazylią przykrywamy na 15 min (tak również postępujemy z reszta przypraw: oregano, przyprawa do mięsa, pieprz) do garnka wrzucamy obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Cebulę kroimy w gruba kostkę i wrzucamy do osobnego garnka z 10 g smalcu, zielem, liściem oraz szczyptą soli) dusimy przez około 5 minut. Po 45 minutach duszenia, cebule dorzucamy do mięsa, dodajemy również 2 łyżeczki maggi oraz zalewę z marynaty mięsa, po około 15 minutach wyciągamy szynkę i kroimy grube plastry, które układamy w sosie i dusimy do miękkości (około 1,5 godziny). Gdy mięso jest już gotowe wyciągamy na deskę, sos blendujemy.
Komentarze