Delikatna szynka z ziołami i chrzanowym akcentem. Pokrojona w cienkie plastry idealnie sprawdza się jako wędlina do pieczywa np. jedzona z ćwikłą lub na ciepło pokrojona w grube plastry jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką.
Szynka rolowana z majerankiem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę rozkroić na płat ,od środka posmarować 1 łyżką chrzanu , oprószyć solą ziołową , pieprzem oraz dwiema łyżkami majeranku i oregano.
Zwinąć mięso w rulon tworząc roladę , związać nicią wędliniarską.
2.Roladę po wierzchu posmarować ostatnią łyżką chrzanu , oprószyć ponownie solą ziołową, pieprzem i pozostałymi ziołami.
3.Mięso ułożyć na arkuszu folii aluminiowej , położyć wiórki masła , zawinąć brzegi folii na mięso.
Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Przed podaniem usunąć sznurek.
Komentarze