Jeśli znudziła Wam się sklepowa szynka, spróbujcie zrobić ją sami - będzie zdecydowanie zdrowsza
50 godz.
Składniki:
1,6-1,7kg mięsa od szynki
Marynata:
2dag soli peklowej
1dag soli kuchennej
2 ząbki czosnku - pokroić w plasterki
kilka liści laurowych
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
litr wody
Szynka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę: zagotować wodę z resztą składników marynaty, ostudzić. Mięso umyć, nastrzyknąć marynatą. Mięso włożyć do marynaty i trzymać pod przykryciem w chłodzie ok 47-48h, co kilka godzin obracając mięso. Po wyjęciu, osuszyć, związać sznurkiem, popieprzyć, włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 1,5-2h. Wystudzić i podawać do kanapek.
Komentarze