Szynka pieczona w rękawie

5 (163 ocen)

  • 50 godz.

Jeśli znudziła Wam się sklepowa szynka, spróbujcie zrobić ją sami - będzie zdecydowanie zdrowsza

  • 50 godz.

Składniki:

  • 1,6-1,7kg mięsa od szynki
    Marynata:
    2dag soli peklowej
    1dag soli kuchennej
    2 ząbki czosnku - pokroić w plasterki
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    litr wody
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szynka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka pieczona w rękawie 1. Przygotować marynatę: zagotować wodę z resztą składników marynaty, ostudzić. Mięso umyć, nastrzyknąć marynatą. Mięso włożyć do marynaty i trzymać pod przykryciem w chłodzie ok 47-48h, co kilka godzin obracając mięso. Po wyjęciu, osuszyć, związać sznurkiem, popieprzyć, włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 1,5-2h. Wystudzić i podawać do kanapek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Szynka pieczona w rękawie

To może cię zainteresować