Wielkanocna szynka pieczona do chleba

4.89 (214 ocen)

Pyszna, soczysta, mięciutka szyneczka do chleba po prostu idealna.

Składniki:

  • ok 1,2 kg szynki
    Na marynatę:
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 ziarna czarnego pieprzu
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki soli peklowej
    2 litry wody

    Przyprawy do szynki:
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka vegetty
    1 łyżeczka sosu sojowego
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki tymianku

    Dodatkowo:
    woreczek do pieczenia
    1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.89 (214 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kanapki Dodatki Wędliny Szynki

Wielkanocna szynka pieczona do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • peklowanie szynki 1. Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól peklową, ostudzić. Do ostudzonej wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, naciąć nożem kratę i wsadzić do marynaty na 2 dni.
  • Upieczona szynka 2. Szynkę wyciągnąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć szynkę. Szynkę również natrzeć wszystkimi przyprawami. Włożyć do woreczka do pieczenia, wlać wodę, zamknąć woreczek. Wsadzić szynkę do piekarnika i piec ok. 80 min. w temp. 180*C. 20 min przed końcem pieczenia rozciąć woreczek aby szynka mogła się zrumienić. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Wielkanocna szynka 3. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować