Szynka sarny pieczona otoczona winogronem

0 (0 ocen)

Szynka pieczona z owocami.

Składniki:

  • 2,5 kg szynki z sarny > można również tak upiec wołowinę lub karkówkę wieprzową
    ciemnie winogrona około 2-3 kg
    syrop klonowy 5-6 łyżek

    goździk
    plasterek imbiru
    3-4 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe

    Przyprawy do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz
    czosnek suszony
    imbir suszony
    papryka słodka
    rozmaryn

Szynka sarny pieczona otoczona winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fhrd72 1. Mięso nacieramy przyprawami. Przekładamy je do brytfanny i obkładamy winogronem. Mięso polewamy syropem klonowym. Pieczemy pod przykryciem około 2,5 godziny w 180-190 stopniach C.
  • 2. Gdy mięso jest już upieczone, odlewamy powstały sos, razem z owocami. Sos przecedzamy przez sito, przelewamy do garnka i gotujemy, żeby się zredukował. Sos ewentualnie doprawiamy syropem klonowym, solą i pieprzem. Zredukowany sos przelewamy do sosjerki.

    Mięso podajemy z ziemniakami oraz ulubioną sałatką.

Komentarze

Podobne przepisy