Szynka drobiowa z szynkowara

4.5 (145 ocen)

Najlepsza jest domowa szyneczka z szynkowara. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Syn uwielbia ją na kanapeczki.

Składniki:

  • piersi z kurczaka -1,5 kg
    pektosoli - 3 łyżeczki płaskie
    żelatyny - 3 łyżeczki
    wody - 0,5 szkl
    sól morska czosnkowa z ziołami - 1 łyżeczka
    pieprz biały - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka drobiowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, dobrze rozbić tłuczkiem do mięsa.
  • 2. Do wody dodać żelatynę, oraz inne przyprawy, dokładnie wymieszać.
  • 3. Przygotowaną zalewę wlać do mięsa, dobrze wyrobić.
  • 4. Woreczek foliowy umieścić w szynkowarze, włożyć mięso , dokładnie ubić, aby było jak najmniej powietrza.
  • 5. Woreczek dobrze zakręcić, szynkowar zamknąć.
  • 6. Odstawić szynkowar na 24 godziny w chłodne miejsce.
  • 7. Po tym czasie do wysokiego garnka wlać zimną wodę, włożyć szynkowar i parzyć przez 1,5 godziny w 80 stop.
  • 8. Następnie wyjąć szynkowar, schłodzić go pod zimną wodą i odstawić do lodówki na noc.
  • 9. Rano wyjąć szynkę z szynkowara.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować