Szynka dojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon na wierzchu. Mięso natrzeć 1/2 szkl. cukru z każdej ze stron i pozostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce na 24 godziny.
2.Po 24 godzinach szynkę myjemy usuwając cukier i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy mięso 1/2 szkl. soli z każdej ze stron i pozostawiamy znowu w pojemniku w lodówce na 24 godziny.
3.Po dobie mięso myjemy po soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz szynkę nacieramy przyprawiamy z każdej strony przyprawami warstwa po warstwie: czosnek, papryka, pieprz, majeranek i oregano. Wkładamy do pojemnika znowu na 24 godziny.
4.Czwartego dnia szynkę wyjmujemy, wkładamy do gazy czy specjalnej siatki i wieszamy w przewiewnym miejscu, blisko kaloryfera do wysuszenia. Mięso powinno tak wisieć przynajmniej cztery dni.
5.Szynkę zdejmujemy.Przechowujemy w lodówce. Kroimy cienkie plastrydo jedzenia.
Porady
Zamiast szynki, można wykorzystać schab. Do smaku można dodać inne przyprawy, według gustu.
Komentarze