Szynkowe babeczki z kremem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Do przygotowania tych pysznych i efektownych babeczek użyłam pozostałego od obiadu rosołu i szynki,udekorowałam je kremem z twarożku i jajek oraz świeżymi warzywami.

  • 30 min

Składniki:

  • na babeczki
    300 g gotowanej szynki
    300 ml wywaru warzywnego lub rosołu
    3 łyżki słodkiej śmietanki
    3 łyżki żelatyny
    biały pieprz
    na krem
    150 g twarożku kanapkowego z szynką(u mnie Hochland)
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 łyżeczka majonezu
    1 łyżeczka chrzanu
    1 łyżeczka gęstej śmietany
    sól i pieprz do smaku
    do dekoracji:ogórek zielony,rzodkiewka,papryka żółta i czerwona,koperek,szczypiorek
    foremki do pieczenia babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynkowe babeczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącego wywaru wsypać żelatynę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia.Przestudzić.
    Do malaksera włożyć szynkę,wlać wywar z żelatyną oraz śmietankę,wsypać szczyptę białego pieprzu i miksować do osiągnięcia jednolitej,kremowej masy.
    Masę szynkową przełożyć do wysmarowanych olejem przy pomocy pędzelka foremek i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
  • 2. Ugotowane jajka obrać ze skorupki i oddzielić białka od żółtek po osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
    Do startych żółtek dodać połowę serka, majonez i chrzan i utrzeć na puszysty krem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Do startych białek dodać drugą połowę serka,śmietanę i tak samo utrzeć na puszysty krem,doprawić do smaku.
  • 3. Stężone babeczki udekorować kremem i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować