Do przygotowania tych pysznych i efektownych babeczek użyłam pozostałego od obiadu rosołu i szynki,udekorowałam je kremem z twarożku i jajek oraz świeżymi warzywami.
30 min
Składniki:
na babeczki
300 g gotowanej szynki
300 ml wywaru warzywnego lub rosołu
3 łyżki słodkiej śmietanki
3 łyżki żelatyny
biały pieprz
na krem
150 g twarożku kanapkowego z szynką(u mnie Hochland)
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżeczka gęstej śmietany
sól i pieprz do smaku
do dekoracji:ogórek zielony,rzodkiewka,papryka żółta i czerwona,koperek,szczypiorek
foremki do pieczenia babeczek
Szynkowe babeczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorącego wywaru wsypać żelatynę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia.Przestudzić.
Do malaksera włożyć szynkę,wlać wywar z żelatyną oraz śmietankę,wsypać szczyptę białego pieprzu i miksować do osiągnięcia jednolitej,kremowej masy.
Masę szynkową przełożyć do wysmarowanych olejem przy pomocy pędzelka foremek i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
2.Ugotowane jajka obrać ze skorupki i oddzielić białka od żółtek po osobno zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,
Do startych żółtek dodać połowę serka, majonez i chrzan i utrzeć na puszysty krem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do startych białek dodać drugą połowę serka,śmietanę i tak samo utrzeć na puszysty krem,doprawić do smaku.
Komentarze