Wędlina wieprzowa pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mięso kupiłam w makro jako mięso wieprzowe II gatunek- mięso z tłustymi kawałkami pokroić w kostkę do 1 cm, dodać wszystkie składniki, suszone papryczki chilli pokruszyć, ręką dobrze mięso wyrobić aż będzie kleiste
2.do szynkowara włożyć woreczek i i do środka włożyć mięso upychając je tak aby nie było wolnych przestrzeni, woreczek zawiązać, zamknąć szynkowar i do lodówki schować na 48 godzin
3.włożyć szynkowar do garnka z wodą do wysokości 2 cm przed zamknięciem i parzyć w 80-85 C gorącej wody przez 80 minut, po zakończeniu parzenia szynkowar schłodzić pod zimną wodą i jak przestygnie schować do lodówki na 12 godzin, po tym czasie wyjąć woreczek z szynkowara
Komentarze