Szybkie spaghetti po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do mięsa, razem z jajkiem oraz solą, pieprzem i majerankiem dla smaku- całość wymieszać.
2.Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy, następnie mięso mielone. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do zarumienionego mięsa.
3.Do gotującego się dania dodać koncentrat pomidorowy i jogurt naturalny, całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez 7 minut. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę suszonej bazylii.
4.Makaron wsypać do gotującej się, osolonej wody, na około 7-8 minut.
5.Gotowe danie można podawać ze świeżą bazylią oraz startym serem, wedle uznania.
Porady
Zamiast świeżych pomidorów, można użyć pomidorki w puszcze- ok. 200 g. Dodatkowo makaron muszelki, można zamienić z innym (nitki, świderki, penne itd.)
Porcja jest doskonała na 3 osoby.
Komentarze