SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE

4.35 (209 ocen)

  • 1 godz. 30 min

SĄ IDEALNE DO POPOŁUDNIOWEJ KAWY.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    3 jajka( 2 do ciasta,1 do gazury)
    1/3 szkl.mleka
    200 g masła
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    40 g świeżych drpżdży
    konfitura lub marmolada
Wystaw ocenę:

4.35 (209 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybkie rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić,ostudzić.Mleko lekko podgrzć.Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem.Rozbełtać dwa jajka.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  • rogaliki 3. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • 4. Piec ok. 20 min w 190oC, czas pieczenia zależy od wielkości rogalików (rogaliki mają być rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować