500 g mąki pszennej
3 jajka( 2 do ciasta,1 do gazury)
1/3 szkl.mleka
200 g masła
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
40 g świeżych drpżdży
konfitura lub marmolada
Szybkie rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić,ostudzić.Mleko lekko podgrzć.Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem.Rozbełtać dwa jajka.
2.Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
3.Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
4.Piec ok. 20 min w 190oC, czas pieczenia zależy od wielkości rogalików (rogaliki mają być rumiane.
Komentarze