SZYBKIE POWIDŁA z WĘGIEREK

4.5 (158 ocen)

Powidła śliwkowe to dla wielu osób smak zapamiętany z dzieciństwa. Na powidła najlepiej nadają się takie śliwki, które przy ogonkach zaczynają się marszczyć.WĘGIERKI ,z tej odmiany wychodzą powidła najlepsze: o intensywnej barwie i wyrazistym smaku.Szybkie powidła- bo robione w piekarniku bez obaw

Składniki:

  • 4 kg śliwek węgierek
    7 łyżek cukru( może być brązowy)
    1 łyżeczka cynamonu
    3 rozkruszone goździki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Szybkie powidła z węgierek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć , wypestkować. Włożyć do żaroodpornego naczynia , dodać cukier , cynamon, goździki- wymieszać. Wstawić do nagrzanego na 190 stopni piekarnika ( góra, dół) bez przykrycia na 5 godzin. Co jakiś czas zajrzeć i przemieszać ( raz na godzinę). Po 5 godzinach wyłączyć , jeśli ktoś woli gładkie powidła to można zblendować i przekładać do słoiczków, zamknąć , odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia najlepiej na ręczniku.
    Z tej porcji składników wyszło mi 5 słoiczków po 300 ml.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować