Szybkie kluski z sosem

4.51 (172 ocen)

  • 30 min

Gdy i w lodówce i w żołądku pusto.

  • 30 min

Składniki:

  • na kluski

    mąka 4 szkl
    jajka 2-3 szt
    mleko ok 1 szkl

    na sos

    cebula 1 szt
    czosnek 1 ząbek
    pieczarki 5 dużych szt
    wędlina ok 30 dag
    mąka

    dodatkowo

    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Kluski Jajko Sosy Wędliny

Szybkie kluski z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek zmiażdżyć, cebulę pokroić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć czosnek, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w plastry wędlinę i przesmażyć. Oprószyć mąką i wymieszać. Podlać wodą albo bulionem, dodać cebulę i przez chwilę gotować aż powstanie gładki sos. Doprawić do smaku.

    Jajka wybić i roztrzepać z mlekiem. Dodać tyle mąki by powstało gęste ciasto.

    W garnku zagotować wodę i posolić.

    Nabierać ciasto łyżką i kłaść na wrzącą wodę.

    Wyjmować po ok 2-3 minutach od wypłynięcia.

    Podawać z przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mleko Pieczarki Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować