Szybkie ciasto piernikowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciasto można przygotować w ostatniej chwili. Wzbogaciłam je tykwą ale możemy zastąpić ją marchewką lub dynią. Nie zawiera zbyt wielu bakalii.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    3 łyżki miodu
    1/2 szkl startej tykwy
    125 g masła lub margaryny
    2 jajka
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szkl rodzynek i żurawiny
    1 łyżka przyprawy do piernika

Szybkie ciasto piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem , miodem i kakao. Lekko ostudzoną mieszankę wlewamy do przesianej mąki z proszkiem. Wbijamy jajka i dosypujemy przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy robotem. Kiedy składniki połączą się dodajemy startą tykwę, rodzynki i żurawinę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto do keksówki i pieczemy w 160 stopniach przez około godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy jest już gotowe. Po ostudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem, lukrujemy lub oblewamy polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy