Zawsze się udaje. Wydaje się całkiem zwykłe, ale cała rodzina bardzo je lubi, a dzieci przepadają za wersją ze śliwkami. Polecam wypróbować także z innymi owocami.
1 godz. 10 min
Składniki:
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
50 g płynnego miodu
250 ml jogurtu greckiego
150 ml oleju
cukier puder, do oprószenia
1 kg śliwek
Szybkie ciasto jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę i cukier.
Do drugiego naczynia wbić jajka, dodać miód, jogurt, olej. Wszystko wymieszać widelcem. Wsypać suche składniki i wymieszać widelcem, tylko do połączenia.
Kwadratową formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (ciasto jest gęste). Na wierzchu poukładać odpestkowane, przekrojone na pół śliwki rozcięciem ku górze.
Piec w 180 st. C przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze