Szybkie ciasto dyniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dynia swoim radosnym kolorem przegania wszystkie smutki, więc co sił w nogach biegnijcie do kuchni i zabierajcie się pieczenie tego ciasta!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki drobno startej dyni (użyłam piżmowej, ale może być inna)
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki cukru
    1 i 1/4 szklanki oleju
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    cukier puder do posypania po wierzchu

Szybkie ciasto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie stopniowo dodajemy do niej mąkę i olej. Na końcu dodajemy startą dynię, proszek do pieczenia oraz sodę. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy (użyłam tortownicy o średnicy 20 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 50-55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy