Szybkie babeczki cytrynowe

4.5 (173 ocen)

  • 45 min

Babeczki w 5 minut?, czemu nie :). Szybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły.

  • 45 min

Składniki:

  • Podaję przepis na 18-20 babeczek:

    Składniki na ciasto cytrynowe:


    4 duże jaja lub 5 jeśli są małe

    Jaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 20 dag, więc przygotowałam resztę składników pod ich wagę:

    20 dag cukru
    20 dag margaryny
    20 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 cytryny jeśli są duże, lub 2 małe
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Szybkie babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia.

    2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować