Babeczki w 5 minut?, czemu nie :). Szybkie i bardzo aromatyczne ciasto, dodanie soku z cytryny i starcie skórki sprawia, że zapach i smak pobudza nasze zmysły.
45 min
Składniki:
Podaję przepis na 18-20 babeczek:
Składniki na ciasto cytrynowe:
4 duże jaja lub 5 jeśli są małe
Jaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 20 dag, więc przygotowałam resztę składników pod ich wagę:
20 dag cukru
20 dag margaryny
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 cytryny jeśli są duże, lub 2 małe
Szybkie babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia.
2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze