Szybki torcik z kaszy manny

4.48 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Ciasto naprawdę ekspresowe do przygotowania.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 1/2 l mleka;
    - 1/2 szklanki kaszy manny;
    - 2 łyżki kokosu;
    - 100 g masła;
    - 1/2 szklanki cukru + 2 - 3 łyżki do truskawek;
    - łyżka cukru waniliowego;
    - truskawki (użyłam mrożonych);
    - 1 czerwona galaretka;
    - kilka herbatników.
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Szybki torcik z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą, a następnie herbatnikami.
    Mleko wlej do rondelka i zagotuj. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę, kokos, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone masło i bardzo energicznie wymieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Gotuj jeszcze kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż masa zgęstnieje. Delikatnie wystudzoną przelej na herbatniki.
    Truskawki włóż do rondelka, dodaj cukier i chwilę gotuj. Następnie zmiksuj je bardzo dokładnie (najlepiej, aby po zmiksowaniu wyszło około 2 szklanek truskawek lub mniej, ponieważ używamy jednej galaretki i w przypadku większej ilości truskawek, mogą one nie stężeć) i do gorących dodaj galaretkę. Mieszaj tak długo, aż galaretka się rozpuści. Zostaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie wylej na masę z kaszy manny.
    Włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz dowolnie udekorować na przykład posypać kokosem lub pokruszonymi herbatnikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować