Szybki makaron ze szpinakiem i rukolą

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Ten makaron to obiad na szybko, który powstał z zebranych na grządce szpinaku i rukoli. Nie dość, że jest tani, szybki i łatwy do przygotowania, to jeszcze bardzo smaczny i pożywny :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    400 g makaronu tagliatelle (u mnie pomidorowy)
    cebula duża
    3 duże ząbki czosnku
    50 g szpinaku świeżego
    30 g rukoli
    100 g sera topionego gouda
    6 dużych łyżek śmietany
    50 g sera żółtego
    sól, pieprz
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sos serowy Dania z makaronem

Szybki makaron ze szpinakiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, osączamy.
  • 2. Szpinak i rukolę siekamy na mniejsze kawałki, ser żółty kroimy w kostkę.
  • 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 4. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do usmażonej cebulki, dodajemy też ser topiony i podgrzewamy chwilkę na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
  • 5. Następnie dodajemy śmietanę, szpinak i rukolę, całość podgrzewamy mieszając około 1-2 minuty, wyłączamy ogień i dodajemy ser żółty, przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
  • 6. Ciepły sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Rukola Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować