Kawałek fileta z indyka, puszka pomidorów, cebula i przyprawy - z tego jesteśmy w stanie zrobić pyszny obiad w trochę ponad pół godziny. Wystarczy jeszcze ugotować ryż i mamy wspaniały, lekki i pełnowartościowy posiłek.
35 min
Dla 3 osób
Składniki:
Składniki:
filet z indyka (u mnie ok. 300 g)
1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym
1 cebula
0,5 szklanki wody
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
liście bazylii
3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
0,5 łyżeczki ciemnego cukru (może być też miód)
sól, pieprz do smaku
Szybki obiad: indyk w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Mięso kroję na plastry, a potem na dość duże kawałki. Oprószam je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam olej/oliwę na patelni, wrzucam mięso i cebulę, smażę do zeszklenia cebuli, mieszając. W międzyczasie przelewam zawartość puszki do garnka, dolewam wodę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewam do zagotowania. Gdy indyk i cebula są gotowe (po jakichś 7-8 minutach), przekładam całą zawartość patelni do garnka. Dodaję cukier, wstępnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodaję posiekane liście bazylii i ostatecznie doprawiam.
Komentarze