SZYBKI OBIAD: INDYK W POMIDORACH

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Dla 3 osób

Kawałek fileta z indyka, puszka pomidorów, cebula i przyprawy - z tego jesteśmy w stanie zrobić pyszny obiad w trochę ponad pół godziny. Wystarczy jeszcze ugotować ryż i mamy wspaniały, lekki i pełnowartościowy posiłek.

  • 35 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki:
    filet z indyka (u mnie ok. 300 g)
    1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym
    1 cebula
    0,5 szklanki wody
    2-3 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    liście bazylii
    3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
    0,5 łyżeczki ciemnego cukru (może być też miód)
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szybki obiad: indyk w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ksyrsg 1. Przygotowanie:
    Mięso kroję na plastry, a potem na dość duże kawałki. Oprószam je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę kroję w kostkę. Rozgrzewam olej/oliwę na patelni, wrzucam mięso i cebulę, smażę do zeszklenia cebuli, mieszając. W międzyczasie przelewam zawartość puszki do garnka, dolewam wodę, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzewam do zagotowania. Gdy indyk i cebula są gotowe (po jakichś 7-8 minutach), przekładam całą zawartość patelni do garnka. Dodaję cukier, wstępnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodaję posiekane liście bazylii i ostatecznie doprawiam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować