Ten jabłecznik jest tak łatwy w przygotowaniu , że nawet niedoświadczona pani domu bez trudności poradzi sobie z jego upieczeniem. Nie trzeba ciasta schładzać w lodówce i rozgotowywać jabłek. Jest smaczny.
50 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
proszek do pieczenia (na 0,5kg mąki)
cukier waniliowy
Szybki jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto razem zagnieść. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
o
grubych oczkach , dodać sproszkowany cynamon , wymieszać. Ciasto
podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć
dużą , prostokątną blaszkę (24 X 40 cm} wysmarowaną tłuszczem i
posypaną bułką tartą. Na ciasto rozsmarować jabłka , przykryć
drugim
rozwałkowanym plackiem. Piec w temp.180 - 200 st na złoty kolor ok. 50 minut.. Upieczony
jeszcze ciepły jabłecznik posypać cukrem pudrem , ale najlepiej smakuje z
bitą śmietaną.
Komentarze