Dziś propozycja na prosty i szybki w przygotowaniu deser budyniowy z ryżem basmati oraz dżemem agrestowym. Deser jest bardzo pożywny. Może stanowić świetną oraz smakowitą przekąskę energetyczną. Smacznie polecam :)
15 min
Składniki:
- 100 g ryżu basmati
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka masła
+ dżem agrestowy (lub inny ulubiony)
Szybki deser budyniowo - ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy ksylitol, masło oraz wymieszany w szklance budyń i ponownie zagotowujemy. Do gotowego budyniu dodajemy ryż, mieszamy, przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce. Schłodzony deser podajemy z ulubionym dżemem (u mnie agrestowy) lub ze świeżymi owocami. Życzę smacznego! :)
Komentarze