Szybki chlebek

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Super chlebek. Najważniejsze, że przyrobieniu tego chleba nie brudzimy sobie rąk.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki: 10 dag drożdży, 1 kg mąki pszennej, 1 op. otrąb żytnich, 10 dag łuskanego słonecznika, 3 szkl ciepłej wody, po łyżce stołowej cukru i soli
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Szybki chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozpuścić w ¾ szkl ciepłej wody, dodając łyżkę cukru. Do dużej miski lub garnka wsypać mąkę, otręby, ziarna słonecznika, sól i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać rozpuszczone drożdże i resztę wody. Jeśli będzie za gęste dodać pół szkl wody (ciasto ma być gęstą papką). Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ponownie przemieszać drewnianą łyżką. Kiedy wyrośnie po raz drugi przełożyć do dwóch wysmarowanych smalcemi obsypanych otrębami keksówek. Po wyrośnięciu ciasta w foremkach wstawić do piekarnika, piec 40 min w 190st C, potem zmniejszyć temperaturę do 180st C i piec jeszcze 20 min. Po upieczeniu wyjąć chlebki z foremek.

Porady

Z porcji wychodzą dwa chlebki z foremki o wymiarach 11cmX29cm. Jeżeli macie ochotę na mniejszy zapas chleba, proponuję zrobić z pół porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować