Szybki chleb z oliwkami i bazylią

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Oprócz rewelacyjnego smaku, jego atutem jest również to, że robi się go bardzo szybko: razem z czasem potrzebnym na rośnięcie ciasta i na pieczenie, zajmie nam to mniej niż 2 godziny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
    10 g drożdży
    1 łyżka oliwy z oliwek
    170 ml cieplej wody
    1/2 łyżeczki soli
    4 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
    3 łyżki suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szybki chleb z oliwkami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę i pokruszone drożdże. Wodę mieszamy z oliwą oraz z solą i wlewamy do mąki z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie odrywamy 1/3 ciasta i odkładamy na bok, a pozostałe ciasto mieszamy z 3 łyżkami oliwek i bazylią, a następnie formujemy z niego podłużny bochenek. Odłożoną wcześniej 1/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, jego środek smarujemy wodą, posypujemy pozostałymi oliwkami, a na oliwkach układamy uformowany wcześniej bochenek i owijamy go ciastem. Tak uformowany bochenek układamy łączeniem ciasta pod spód na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jego wierzch lekko nacinamy, posypujemy bazylią i odstawiamy na 25 minut, żeby trochę podrósł. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować